Utorak 19. mar 2024.
Muzej Vojvodine

Ogledalo života našeg naroda: Muzej Vojvodine je najveći i najznačajniji nosilac tradicije u pokrajini (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Muzej Vojvodine se nalazi u nekadašnjoj zgradi suda

Muzej Vojvodine je organizaciono razgranata ustanova, sa bogatim muzejskim fondom koji broji oko 400.000 predmeta i bibliotečkim fondom sa preko 50.000 publikacija. Redovna muzejska publikacija Rad Muzeja Vojvodine, koja izlazi od 1952. godine, nosila je naziv Rad vojvođanskih muzeja do 1994. godine.

U uspostavljanju razgranate muzejske mreže stvoreni su depadansi – Etno park "Brvnara" u Bačkom Jarku i Muzejski kompleks Kulpin, koji se u sastavu Muzeja nalazi od 2004. godine.

Muzej Vojvodine se nalazi u nekadašnjoj zgradi suda. Izgrađena je 1900. godine u stilu klasicizma prema projektu arhitekte Đule Vagnera. Muzej je najveći i najznačajniji u Vojvodini.

Stalna postavka ima tri tematske celine: arheologija, istorija i etnologija. Muzejski fond čini više stotina hiljada muzejskih predmeta koji obuhvataju prošlost i civilizacijska dostignuća Vojvodine, drugu više desetina hiljada godina.

Muzej Vojvodine nosilac je tradicija čiji počeci su vezani za Maticu srpsku. U „Letopisu Matice srpske", daleke 1825. godine, rodila se ideja o potrebi osnivanja muzejske zbirke. Ideja je pretočena u stvarnost 26. oktobra 1847. godine, kada je doneta odluka o osnivanju Srpske narodne zbirke ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti". Želja osnivača bila je da Muzeum postane „ogledalo života našega naroda u krajevima u kojima on živi".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd