fbpx
Skip to main content
Crkve

One su PONOS Odžaka i Srbije: Crkve stare po TRI VEKA (INFOGRAFIKA)

Foto: SD/ilustracija
Opština Odžaci ima izuzetno stare crkve koje su pod zaštitom države

Opština Odžaci ponosi se mnogim sakralnim objektima. Pojedine crkve u ovoj opštini stare su i po tri veka zbog čega su pod posebnom zaštitom države.

VELIKI SINOVI ODŽAKA: Sjaj i beda čuvene porodice Ertl, uspon Johana i tragična smrt Franca

DIM KULJA U DALJINI RAVNICE: Evo zašto se mesto Odžaci u Vojvodini ne zove Dimnjaci

Kapela Svetog Vendelina na katoličkom groblju u Odžacima podignuta je još 1893. godine. Ova crkva je podignuta na istom mestu gde je bila još starija kapela iz 1776. godine. Kapela Svetog Vendelina kompletno je renovirana 2004. godine, a od 1970. nalazi se pod zaštitom države.

Rimokatolička crkva Svetog arhangela Mihovila sagrađena 1821. godine. I ona je sahranjena na mestu gde je bila još starija crkva iz 1764. Njena glavna specifičnost je što ima tri tornja. Oltar krazi slika Jožefa Peškija iz 1834. na kojoj se vidi kako Sveti Mihovilo probada satanu.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bačkom Brestovcu datira još iz 1744. Ikonostas hrama je rad slikara Đorđa Rakića iz 1834. Prvobitni ikonostas nepoznatog autora nalazi se u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

grafika17
Foto: Srbija Danas

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija poseduje zbirku od 62 ikone čiji tvorac nije poznat. Ovaj hram po broju ikona zauzima treće mesto u Vojvodini. Građen u periodu od 1834 do 1838. godine. Pod zaštitom je države od 2003.

Pod zaštitom države je i ikonostas hrama Svetog Arhangela Mihaila u Deronjama. U pitanju je rad Jovana Isailovića iz 1792. godine.

Hram Svetog velikomučenika Georgija u Ratkovu krasi 38 ikona, rad čuvenog Jakova Orfelina. Hram datira iz druge polovine 18. veka, a pod zaštitom države je od 1950. godine.

Najmlađi hram u Odžacima je Hram spaljivanja moštiju Svetog Save koji su meštani ovog mesta sami podigli.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd