fbpx
Skip to main content
Jovan Hadžić

Osnivač Matice srpske, čuveni matematičar, slavni muzičar... Ovi velikani su poreklom iz Odžaka

Foto: Matica srpska
Mnoge slavne srpske ličnosti su poreklom iz Odžaka

Srpski muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila Jovan Trkulja verovatno je danas najpoznatiji Odžačanin. Vođa sastava Balkanopolis odavno se otisnuo u svet, ali stanovnici Odžaka ponosom ističu da je potekao upravo iz njihovog mesta.

OVO JE PRAVO PANONSKO MORE: Prizori Dunava koji OSTAVLJAJU BEZ DAHA (FOTO)

OVO JE NAJZNAČAJNIJA KUĆA U SRPSKOJ ISTORIJI: Sremska kuća SVEDOK ISTORIJE SRBA (FOTO)

Najznačajniji stanovnik Odžaka još uvek je književnik i političar Jovan Hadžić. Smatra se jednim od najobrazovanijih i najistaknutijih Srba, a u Odžacima je 1910. godine završio osnovnu školu. Srpska istorija najviše ga pamti po tome što je 1826. godine bio jedan od osnivača Matice srpske čiji je bio prvi predsednik.

Atanasije Nikolić
Foto: Wikipedia

Iz Odžaka je i slavni matematičar, pesnik, pisac, glumac i pozorišni reditelj Atanasije Nikolić. Zajedno sa Jovanom Sterijom Popovićem osnovao je 1841. godine prvo pozorište u Beogradu.

U Odžacima je rođen i slikar Karol Miroslav Lehotski. On je značajan po tome što je prvi školovani slikar sa ovih prostora. Iz Odžaka je i značajan slikar iz redova Srpske pravoslavne crkve Rafailo Georgije Momčilović.

Karol Lehotski
Foto: Wikipedia

Istaknuti pesnici iz Odžaka su Jovan Berić i Đena Pavlović koju pamtimo po poemi “Sitna knjiga od Krajine Marku, Šalje mu na koljeno: Odžačanin Đemo”. Iz Odžaka je i čuveni socijalni pesnik Proka Jovkić.

Nije rođena u Odžacima, ali je tu živela i glumica Jugoslava Drašković. Završila je Pozorišnu akademiju u klasi Radeta Šerbedžije, a danas je članica dečijeg pozorišta Puž Branka Milićevića Kockice.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
3 Beograd