fbpx
Skip to main content
Subotica

OTVORENA "SVETOSAVSKA NEDELJA" U SUBOTICI: Svečanost upriličili gradonačalnik, sveštenik - kao i izložba slika "Utočišta"

Foto: Profimedia
Izložbom slika "Utočišta" Dragana Bartule sinoć je u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" počela 30. "Svetosavska nedelja".

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike bačkog Irineja i prigodnim obraćanjem, manifestaciju posvećenu utemeljivaču srpske crkve I škole otvorio je arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić.

- Sabirajući se u "Svetosavskoj nedelji", 30. put, znam da je pripremljen bogat program posle koga ćemo otići duhovno snažniji i bogatiji. Želeo bih da nas sve zajedno podsetim da je Sveti Sava primarni cilj zbog koga smo ovde, put kojim nas on void u život a to  je ustvari Gospod naš Isus Hristos, jer se on sam napajao na njegovom izvoru. Zato svi mi koji sebe nazivamo Svetosavcima, moramo da se prepoznamo kao hrišćani – poručio je otac Dušan. – Svaki naš bližnji je neko za koga treba da se trudimo i živimo, samo tako ćemo biti Svetosavci.

GRAD KOJI JE PROMENIO VIŠE OD 200 NAZIVA: Znate li kako se Subotica pre zvala?

GRAD KOJI JE PROMENIO VIŠE OD 200 NAZIVA: Znate li kako se Subotica pre zvala?

LEPOTA SEVERA OBNOVILA SVOJE "KORENE": Subotica restaurirala spomenike kulturološkog i društvenog značaja

LEPOTA SEVERA OBNOVILA SVOJE "KORENE": Subotica restaurirala spomenike kulturološkog i društvenog značaja

SUBOTICA ODUSTALA OD PROSLAVE NOVE GODINE NA TRGU: Evo kako će potrošiti 4,3 MILIONA koji su bili predviđeni za to

SUBOTICA ODUSTALA OD PROSLAVE NOVE GODINE NA TRGU: Evo kako će potrošiti 4,3 MILIONA koji su bili predviđeni za to

Prisutne je pozdravio i prvi čovek grada, Stevan Bakić, ističući da 30. "Svetosavska nedelja" nagoveštava da će i 2022. biti godina lepih jubileja u našem gradu - kako prenosi portal Subotica.com.

- Umetnost i kultura su prostor gde možemo da se sklonimo od mnogih problema i nađemo snagu koja nam je potrebna da ih rešavamo. To i činimo tokom celog pandemijskog perioda. Hvatamo se u koštac sa izazovima i nalazimo načine da ih prevaziđemo. U najavi programa vidim da ćemo čuti i besedu o optimizmu na sam Savindan. Zaista, razloga za optimizam ima - naglasio je Bakić.  - Nebrojene generacije verovale su u bolje sutra i u ideal Srbije, koje vekovima nije bilo ni na karti. Spomenik kralju Petru je potvrda da prethodno stoleće nije uzalud potrošeno, sa svim žrtvama i stradanjima. Tako i ovaj centar i ova manifestacija, svedoče ime i vrednosti Svetog Save i tako osmišljavaju proteklih trideset godina, od kojih je samo poslednja decenija mogla da uliva optimizam i nadu.

Autor izložbe "Utočišta" Dragan Bartula, kome je ovo drugi put da izlaže u zadužbini Dušana Radića, objasnio je zašto je brod dominantan na svim slikama.

- Svako od nas jedan brod, svi mi plovimo i da, ako se ujedinimo i ako smo zajedno, postajemo veliki brod koji ne može da potone – poručio je umetnik.

O postavljenoj izložbi govorio je i umetnik Danilo Vuksanović, smatrajući da su ova dela autorov razgovor sa prošlošću.

Više vesti iz Subotice možete pogledati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd