fbpx
Skip to main content
Grafika 17

OVDE SE SREĆU PRAVOSLAVLJE I KATOLIČANSTVO: Priča o najvećem duhovnom bogatstvu Žablja (FOTO)

Velika bogatsva ovih crkava leže u duhovnim knjigama koje su stare i po 4 veka

Opština Žabalj, smeštena u blizini Tise, u Južnobačkom okrugu ponosi se brojnim crkvama i katedralama. Veliki deo njih bio je spaljen tokom Bune 1848. godine, nakon čega su obnavljane. 

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Iskopane mošti najmlađeg srpskog sveca: Kada smo zavrnuli rukav, videli smo KOŽU, NOKTE i DLAKE!

Grafika 17

 

Crkva Svetog Nikole u Žablju sagrađena je 1835. godine. U Buni iz 1848. Žabalj je spaljen pa je stradao i sveti hram. Njegova obnova započeta je 1851. godine. Crkva je zidana u baroknom, neoklasicističkom stilu sa polukružnom oltarskom apsidom. Ova crkva se ubraja se u najveće i najlepše hramove u Bačkoj.

Crkva Svetog Nikole
Foto: Wikipedia

Crkva Snežne Gospe sagrađena je 1824. godine, u slavu Device Marije, iako se o potrebi gradnje ove rimokatoličke crkve govori još 1808. godine. Baš kao i Crkva svetog Nikole i ova crkva je u vreme bune 1848. godine izgorela, ali je obnovljena.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu potiče iz 1858. godine, jer je stari hram za vreme Mađarske revolucije 1848. godine razrušen.Ikonostas koji ima izuzetnu umetničku vrednost i čuruškoj crkvi daje prestižno mesto, delo je čuvenog slikara Đorđa Krstića. Veliko zvono ove crkve na kome je reljef Svetog Đorđa, smatra se najvećim na Balkanu.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu
Foro: Wikipedia

VELIKO ČUDO U BOSNI: Njemu je poruka sa PANJA skinula 4 godine TERETA, a evo kako!

Crkva Svetog Vaznesenja u Đurđevu je podignuta 1802. godine a stradala je kao i drugi hramovi 1848. godine.Hram poseduje vredne bogoslužbene knjige: „Meč duhovni“ štampan u Kijevsko-pečerskoj lavri 1666. godine, zatim „Zbornik“ različitih poučnih propovedi štampan u Moskvi 1760. godine i „Minej“ za mesec septembar štampan u Moskvi 1724. godine.

Crkva Svetog Vaznesenja u Đurđevu
Foto: wikipedia

Grko-katolički hram Rođenje Presvete Bogorodice u Đurđevu započet je u proleće 1900. godine, a krajem iste godine na dan Svetog Mihajla je osvećen. Postoji samo podatak da su ikone rađene u Slovačkoj.Hram krasi 16 novopostavljenih vitraža, koji su rad sveštenika Mihajla Hološnjaja.

Verina neverovatna priča sa OSTROGA nateraće vas da verujete u ČUDA - zaista se desila!

Crkva Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Gospođincima je davno u prošlosti bila posvećena Presvetoj Bogorodici (Velikoj ili Maloj Gospojini), pa je tako i naselje dobilo ime. Hram je obnovljen nakon Bune iz 1848. godine u klasicističkom, bidermajer stilu.

Crkva Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Gospođincima
Foto: Wikipedia

Grko - katolički hram Svetog arhangela Mihaila u Gospođincima sagrađen je 1970. godine. Najznačajnije kulturno dobro parohije predstavlja „Napristolno Jevanđelje“ iz prve na ovim prostorima, 1752. godine sagrađene, grkokatoličke crkve brvnare Svetog čudotvorca mir-likijskog Nikolaja u Ruskom Krsturu.

Tekst koji ste pročitali deo je projekta ,,Žabalj na dlanu" koji se realizuje u saradnji sa istoimenom opštinom.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd