fbpx
Skip to main content
Kovačica

OVIM mestom u Srbiji žene GOSPODARE: Kad vidite šta sve rade, SVE će vam biti JASNO

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Žene u ovom malenom mestu su pokazale da su sjajne u organizovanju posla, ali i svojih aktivnosti

Iako broji tek nešto preko 6.000 stanovnika, Kovačica ima osam naselja i može da se pohvali sjajnom organizacijom, a u njoj prednjače žene.

Ovo mesto u Banatu, u svim naseljenim delovima ima udruženja žena, koje se bave organizovanjem izložbi ručnih radova, takmičenja u pravljenu nacionalnih starih jela i edukacijom na razne teme koje zanimaju žene.

Udruženje žena "Vidovdan" nalazi se u Crepaji. Osnovano je 2006. godine, a bavi se humanitarnim radom, turizmom, etnografijom, hortikulturom i poljoprivredom. 

I mestu Debeljača postoje čak dva udruženja žena - Aktiv žena "Bulka" i Mađarski kulturno umetnički centar  Merges Šandor. Prvo se bavi očuvanjem mađarske tradicionalne nošnje i rukotvorina, ženskim stvaralaštvom i ženskim pitanjima kao i organizovanjem izložbi ručnih radova i takmičenja u spravljanju nacionalnih starih jela. 

Ovo mesto u Srbiji ima bibliteku 20 godina, a evo zašto je ona posebna (VIDEO)

Članice drugog udruženja bave se očuvanjem narodnih običaja od zaborava, negovanjem maternjeg - mađarskog jezika, izradom ručnih radova iz okoline Debeljače, kao i organizovanjem kurseva za izradu ručnih radova.

Takođe, dva udruženja žena postoje i u Uzdinu. Prvo je žensko penzionersko društvo “Bakice” koje se bavi očuvanjem rumunske tradicije i narodnih nošnji.

Drugo je "Društvo slikarki, slikara i ljubitelja umetnosti Anujka Maran" koje promoviše i neguje uzdinsku naivu i rumunsko naivno slikarstvo. 

U Kovačici potoji i udruženje aktivnih žena Samoš, koje se nalazi u istoimenom mestu. Osnovano je 2014. godine radi očuvanja srpske tradicije i kulture. 

U Idvoru se nalazi "Udruženje žena pri Domu kulture Mihajlo Pupin". Bave se predstavljanjem srpske vojvođanske nošnje, organizuju izložbe. Formalno nije registrovano udruženje, već kao sekcija pri Domu kulture.

One nisu samo biznis: Pčelar Živan otkriva ŠTA je naučio od PČELA i ko danas kupuje MED

U samoj Kovačici se nalazi "Udruženje žena Kovačica". Žene pri ovom udruženju bave se tradicionalnim ručnim radovima, čuvaju slovačko kulturno nasleđe, organizuju predavanja i edukacije žena, organizuju humanitarne akcije. Ono što je interesantno za ovo udruženje je da postoji od 1920. godine. 

Još treba da pomenemo i "Udruženje žena Padina", iz istoimenog mesta. Osnovano je 2003. godine. Bave se humanitarnim radom, ručnim radom, organizuju druženja, rekreacije, rade na unapređivanju ženskih veština, organizuju putovanja članica društva radi upoznavanja kulturnih tekovina i običaja drugih krajeva iz oblasti etnografije i ekologije. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd