Skip to main content
NS

Za njih kažu da su BOGOVI domaćeg glumišta: Ovo je priča o velikanima Srpskog narodnog pozorišta (FOTO)

Foto: SD/ilustracija
Ponos Novog Sada, ali i cele zemlje

Srpsko narodno pozorište je najstariji profesionalni srpski teatar, a od kada je 1861. godine osnovano u Novom Sadu, radi bez prestanka svih ovih godina.

Njegovi glumci nisu bili samo umetnici, nego i kulturni misionari koji su bitno uticali na svest naroda. U pozorištu je, u prvim danima svoga rada, najveći deo vremena provodilo na gostovanjima, izrasla grupa velikana glumišta: Dimitrije Ružić, Draginja Ružić, Laza Telečki, Miša Dimitrijević, Ilija Stanojević, Dimitrije Spasić, Draga Spasić, Milka Grgurova.

Lena Bogdanović poznata filmska, pozorišna i televizijska glumica rođena je u Novom Sadu 29. decembra 1974. godine. Završila je Karlovačku gimnaziju, a glumu diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Od 1997. do 2000. godine bila je član ansambla Pozorišta mladih u Novom Sadu, a od 2000. godine ansambla drame Srpskog narodnog pozorišta. Pored brojnih filmskih, ova talentovana Novosađanka ostvarila je i veliki broj pozorišnih uloga zbog kojih je pobrala pozitivne kritike. 

Infografik
Foto: SD/ilustracija

Gordana Đurđević-Dimić prvakinja je drame Srpskog narodnog pozorišta, gde je član ansambla od 1995. godine. Glumila je u velikom broju pozorišnih predstava, a oprobala se i na filmu i televiziji.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. 2007. dobila je Nušićevu nagradu, za životno delo, a 2009. dobila je nagradu Žanka Stokić (koja joj je uručena u njenom matičnom pozorištu 26.03.2009. godine posle predstave "Ujkin san", u kojoj tumači naslovnu ulogu).

Ostavio je neizbrisiv trag: Ovaj Novosađanin uradio je veliku stvar za Srbiju

Draginja Voganjac takođe je jedna od članica ovog uspešnog "hrama glume" i to od 1990. godine.  Završila je srednju muzičku školu, a potom glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine, u klasi profesora Branka Pleše.

Član je ansambla drame Srpskog narodnog pozorišta od 1990. Glumila je u brojnim pozorišnim predstavama.

Ovaj poznati Novosađanin je bio mornar, a nakon toga mu se sudbina potpuno preokrenula

Jugoslav Krajnov je novosadski pozorišni glumac koji je glumačku akademiju završio u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Bio je član ansambla drame Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, a od 1999. godine angažovan je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Ostvario brojne uloge u pozorištu, a još su brojnije nagrade koje je osvajao ko priznanja za bravuru koju prikazuje na sceni.

Bitan dan za Novi Sad: Danas se obeležava godišnjica oslobođenja u Velikom ratu

Nagrada "Predrag Peđa Tomanović" za najboljeg diplomiranog studenta glume 1998. godine, zatim nagrada za ulogu Kandida na Republičkom festivalu, priznanje na festivalu glumaca 2000. godine,
nagrada grada Zrenjanina za ulogu Skarpena i Kandida, najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Onjegina u predstavi "Evgenije Onjegin", 2001. godine...

Istorija kroz konstrukciju: Kako je "Most slobode" postao jedan od simbola Novog Sada

Veliki Novak Bilbija, prvak je drame Srpskog narodnog pozorišta i to od 1985. godine.

Dobitnik je čak dve Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje, a kada pokušate da pronađete i pobrojite sve njegove uloge, televizijske i pozorišne, kao i priznanja i nagrade, poštovaoci njegovog lika i dela u šali umeju da kažu kako im je za to potrebno još dva života.

Istorija na tlu Vojvodine: Posetili smo muzej koji živopisno svedoči o milenijumskoj prošlosti ovog kraja

Jovana Balašević, rođena je 1980. godine u Budimpešti. Školovala se u Novom Sadu, gde je nakon Srednje baletske škole upisala glumu na Akademiji umetnosti u klasi Miše Janketića. Od 2000. postaje honorarni saradnik Srpskog narodnog pozorišta, a od 2008. i stalni član Drame.

Ostvarila je brojne uloge, a neke od njih su "Kazanova" Dejvida Grejga u režiji Đurđe Tešić, "Ravangrad" Đorđa Lebovića u režiji Dejana Mijača, "Elektra" Danila Kiša u režiji Miše Janketića, "Ćelava pevačica" Ežena Joneska i "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa u režiji Bebe Balašević, "Kao rani mraz" film u režiji Đorđa Balaševića.

Simbol Novog Sada: Ovako je Petrovaradinska tvrđava dobila ime (FOTO)

Prvi spomenik podignut glumcu

Ispred pozorišta nalaze se dva spomenika. Jedan je podignut Jovanu Steriji Popoviću, a drugi Peri Dobrinoviću, možda i najvećem umetniku srpskog glumišta. To je ujedno i prvi spomenik koji je podignut jednom glumcu u bivšoj Jugoslaviji.  

Glumci Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Milorad Kapor, Nenad Pećinar, Dragomir Pešić, Olivera Stamenković, Dušan Jakišić - prvak drame, operski pevači Aleksandar Manojlović - tenor, Valentina Milenković - sopran, Vasa Stajkić - bariton, Oksana Storožuk -prvakinja baleta, reditelji Radoslav Milenković, Katarina Mateović-Tasić samo su neka od mnogobrojnih imena koja zajedno čine da Srpsko narodno pozorište ponosno nastavlja koracima velikana koji su ga i osnovali.

Detaljan spisak članova pozorišta možet epogledati OVDE .

Inače, prvo pozorište nalazilo se u zgradi "pozorišta Dunđerskih" u dvorištu sadašnjeg hotela "Vojvodina", centru Novog Sada. Nakon što je 1928. godine stara zgrada izgorela, pozorište se seli u tadašnji "Memorijalni Dom kralja Aleksandra", kasnije "Dom kulture" i današnje "Pozorište mladih". U periodu od nastanka do Drugog svetskog rata, pozorište je menjalo svoje ime: "Leteće diletantsko pozorište", "Novosadsko-osječko pozorište", "Dunđersko pozorište", "Narodno pozorište Dunavske banovine".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd