fbpx
Skip to main content
Konoplja

Ovo srpsko mesto je bilo CENTAR UZGAJANJA KONOPLJE, ali nisu je koristili za ono što mislite

Foto: SD/ilustracija
Uživaoci marihuane koja je danas ilegalna verovatno ne znaju da je Srbija nekada bila evropski centar za uzgajanje konoplje

Srbija je nekada bila evropski centar za uzgajanje konoplje, ali ne u onom smislu u kome bi možda današnji uživaoci marihuane pomislili.

NAJLEPŠE MESTO BAČKE I SREMA: Evo zašto je Bačka Palanka PONOS VOJVODINE! (VIDEO)

DOŽIVEO JE NEOBIČNO DUGU STAROST: Ovo je OMILJENI konj predsednika Tita! (FOTO)

Evropski centar za uzgajanje konoplje u vreme vladavine habzburške monarhinje Marije Terezije bilo je vojvođansko mesto Odžaci. Konoplja se tada uzgajala u čisto industrijske svrhe za izradu konopaca, tkanine, platna, hartije, odeće i građevinskih materijala.

Konoplju su prvi u Odžacima počeli da uzgajaju Turci. Oni su je po svojoj tradiciji gajili prvesntveno za uživanje u vidu opijata, a tek su ponešto koristili u industrijske svrhe.

Konoplja
Foto: SD/ilustracija

Turci su ubrzo po dolasku u Vojvodinu uvideli da je zemlja oko Odžaka savršena za uzgajanje konoplje zbog svoje vlažnosti. Leva pritoka Dunava Mostonga često je plavila to područje i stvarala savršene uslove za gajenje biljke koja se još naziva i kanabis ili marihuana.

Kasnije su konoplju nastavili da u 18. i 19. veku uzgajaju nemački kolonisti, ali isključivo u industrijske svrhe. Proizvodnju je inicirao baron Kotman koji je prvi izvestio Beč da u Odžacima konoplja uspeva gde god da se zasadi.

Baron Kotman je okupio proizvođače kudelje, obezbedio im sredstva za radi i obavezao se da će od njih redovno otkupljivati 5.000 lakata tkanine na godišnjem nivou. Proizvodnja se vrlo brzo omasovila, a Odžaci su postali evropski centar konoplje za proizvodnju kudelje.

Konoplja
Foto: SD/ilustracija

Porodica Ertl 1907. godine otvara u Odžacima jednu od najvećih evropskih fabrika za preradu kudelje i proizvodnju užadi. Fabrika je na početku imala 200 zaposlenih, a 1929. godine taj broj je porastao na 800. Proizvodnja se vremenom širila, pa su osim užadi počeli da se prave i jutani tepisi, a na kraju čak i svilena tkanina.

Tradicija proizvodnje kudelje i danas postoji u Odžacima, ali ne tako masovno. Ratarska proizvodnja postala je vremenom glavna privredna grana u ovom mestu. Žitarice na ovom podneblju uvek uspevaju zbog čega su se meštani mahom preorjentisali na njih.

 

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd