fbpx
Skip to main content
Šajkaški bataljon

OVO SU NAJSTRAŠNIJI SRPSKI RATNICI: Od njih je STREPEO i NAPOLEON

Foto: SD/ilustracija
Srpski bataljon iz 18. i 19. veka predstavljao je strah i trepet za celu Evropu

Šajkaški bataljon smatra se najjačom vojnom formacijom koju je imala Austrougarska u 18. i 19. veku.

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Ovde se riba lovi 7.000 godina: Evo zašto ribolovci najviše vole Odžake

Naziv Šajkaški bataljon potiče od reči „šajka“ (čamac), pošto je u pitanju bila formacija koja je bila smeštena između Dunava i Tise.

Osnovala ga Marija Terezija

Šajkaški bataljon osnovala je habzburška carica Marija Terezija 1763. godine, a bio je sastavljen isključivo od Srba. Marija Terezija smatrala je Srbe izvanrednim borcima, a poslušala je preporuke svojih savetnika da će takva vojna formacija biti najefikasnija ako u njoj budu vojnici iste nacionalnosti. Iako su se Srbi koji su pobegli u Vojvodinu pod naletom Turaka integrisali u Austrougarsku, smatralo se da bi na bojnom polju ipak bili efikasniji ako bi imali komandanta koji bi im se obraćao njihovim jezikom. Pošto je bataljon prvenstveno trebalo da ratuje protiv Turaka, smatralo se da će Srbi zajedno ratovati žešće u cilju oslobođenja svoje teritorije.

Marija Terezija
Foto: Vikipedia

U Šajkaški bataljon ušli su vojnici iz Žablja, kao i okolnih mesta (Titel, Lok, Mošorin, Gardinovci, Vilovo). Prvi komandant bio je Teodor fon Stanisavljević. Ubrzo su u bataljon uključeni i vojnici iz Čuruga, Kaća, Gornjeg i Donjeg Kovilja i Sentivana.

Oslobodili Beograd

Najveći uspeh Šajkaškog bataljona bio je oslobođenje Beograda od Turaka 1789. godine u okviru austrijsko-turskog rata krajem 18. veka.

U vreme mira Šajkaški bataljon je kontrolisao opštu bezbednost na Dunavu, Tisi i Savi, gde su gonili razbojnike i sprečavali krijumčarenje robe i novca.

Zbog velikog poverenja u srpske radnike, Austrougarska je Šajkaški bataljon koristila i u ratovima protiv Francuske u periodu od 1792. do 1815, u doba takozvanih Napoleonovih ratova. Šajkaši su se borili na frontovima u Holandiji, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj i Francuskoj.

Napoleon
Foto: Vikipedia

Ostalo je zapisano da je Napoleon Bonaparta, jedan od najvećih svetskih vojskovođa i vladara, najviše strepeo upravo od Šajkaškog bataljona. Napoleon je Šajkaše smatrao najopasnijom pešadijom i davao je francuskim vojnicima uputstva da se njih naročito čuvaju jer su ranija iskustva pokazivala da Srbi nemaju problem ni kada jurišaju bez puške, odnosno goloruki.

Rasformiran kada su Srbi postali prejaki

Šajkaški bataljon je 1852. godine transformisan u Titelski pešadijski bataljon, a potpuno je ukinut 1873. Bio je to period kada je Srbija obnovila svoju državnost i strepelo se da bi takva foramcija u slučaju pobune mogla da ozbiljno naškodi Austrougarskoj. Neki smatraju i da je rasformiranje Šajkaškog bataljona bio uvod u Austrougarske pretenzije prema Srbiji, koje su se kasnije iskazale početkom 20. veka.

Šajkaški bataljon
Foto: Vikipedia

Tradicija Šajkaškog bataljona nakratko je obnovljena tokom Drugog svetskog rata, kada je jedna partizanska jedinica ponela ovo ime. Po oslobođenju Jugoslavije od nacista ovo ime je zaboravljeno i Vojska Srbije nije ga nikada koristila.  

Tekst koji ste pročitali deo je projekta ,,Žabalj na dlanu" koji se realizuje u saradnji sa istoimenom opštinom.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd