fbpx
Skip to main content
Miloš Vučević

Polaganjem venaca obeležen dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Foto: Promo
Pre 99 godina ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno su položili vence na spomen ploču na Trgu slobode.

Fondacija "Privrednik" obeležila 120. rođendan: Tim povodom održan dobrotvorni koncert (FOTO)

Vučić u Novom Sadu: Položen kamen temeljac nove zgrade RTV

- Svake godine sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekujemo 25. novembar, pošto je to dan kad je pre 99 godina ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava. Zadovoljan sam činjenicom da će se stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiti na način kakav tom datumu i dolikuje, da to neće biti samo datum koji će se obeležavati u Vojvodini i Novom Sadu, jer će centralna proslava biti u Beogradu, a posebno je značajno to što će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj obeležavanja 100 godina prisajedinjenja. Sledeća godina je jubilarna na osnovu više stvari, kad će biti obeleženo 170 godina od formiranja Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, 100 godina od kraja Velikog rata, te vek prisajedinjenja te regije Srbiji - rekao je Vučević i dodao:

Miloš Vučević
Miloš Vučević
Foto: Promo

- U nekadašnjem hotelu "Grand", a zahvaljujući oslobođenju Grada Novog Sada kada je i održana Velika Narodna Skupština, Jaša Tomić je pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju sa porukama koje se i danas mogu primeniti, a to su ravnopravnost, sloboda, napredak. Za mene je impresivno da su na toj skupštini učestvovale i Vojvođanke, da su žene tada imale pravo glasa, da je i ćerka velikog Svetozara Miletića bila učesnica te skupštine i da ono što su Evropljanke samo maštale, ovde je bilo već primenjeno. To pokazuje da su kapaciteti demokratije i demokratičnost na ovim prostorima prisutni i da se oni moraju negovati, čuvati i održavati. Nadam se da će stogodišnjica prisajedinjenja biti dostojno obeležena, a to svakako neće biti povratak u prošlost, već iskazivanje poštovanja našim precima za sve ono što su uradili da bismo mi mogli slobodno da stojimo u Novom Sadu, pored spomenika Svetozaru Miletiću i zagledani u budućnost radimo za naše potomke da bi i oni nastavili da žive ovde i da bi ovo bilo još bolje mesto za život - zaključio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Miloš Vučević posetio Beč: Austrija je jedan od najbitinijih partnera Srbiji u evrointegracijama

Miloš Vučević
Miloš Vučević
Foto: Promo

Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine, koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela ''Grand'', vence su takođe položili predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Lepo dočekana srpska reprezentativka u paratekvondou u Gradskoj kući u Novom Sadu (FOTO)

Polaganje venaca
Polaganje venaca
Foto: Promo

Govoreći o važnosti obeležavanja godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić je istakao da su Bunjevci dali veliki doprinos se regija Vojvodine prisajedini Kraljevini Srbiji, te da su to činili u nadi da će u Srbiji sačuvati svoj nacionalni identitet, jezik i kulturu. On je napomenuo da Bunjevci današnji dan obeležavaju kao svoj nacionalni praznik, da je on obeležavan i ranije, ali otkako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, taj dan se obležava zajednički.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd