Skip to main content
Kovačica

Ponos srpske naivne umetnosti: On je podelio zlato sa Salvadorom Dalijem!

Foto: Srbija Danas/ Saša Džambić
Njegova dela su izložena u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici

Rođen je u Kovačici 1924. godine. Završio je četiri razreda osnovne škole i kurs za poljoprivredne proizvođače. Slikarstvom je počeo da se bavi 1944. godine u vojsci, kada je oslikavao zidne četne novine. Četiri godine kasnije počeo je ozbiljnije da razmišlja o slikarstvu, posle čega je postepeno postajao jedno od najznačajnijih imena srpske naivne umetnosti.

Imao je veličanstven život i tragičnu smrt! Da li znate iz kog kraja potiče Sava Šumanović?

Reč je o Martinu Jonašu koji je 1978. godine na međunarodnoj izložbi u Italiji "podelio zlatnu medalju" sa čuvenim Salvadorom Dalijem.

Salvador Dali
Foto: Profimedia

S početka svog umetničkog stvaralaštva izrađivao je reprodukcije, da bi njegov likovni izraz tokom šezdesetih godina 20. stoleća postao originalan. Karakterisali su ga preuveličani centralni motivi koji su osnovnu ideju autora činili uočljivijom.

Kao neko ko se bavio zemljoradnjom, Jonaševi radovi prikazuju ratara, njegove žuljevite preuveličane ruke, otekla stopala, zemlju, nebo, kukuruz. Crtežima, logično, dominira narandžasta boja letine koja ga, shodno izjavama datim za života, podseća na njivu, miris plodova i hleba.

Prema oceni istoričara umetnosti predmet Martinovog prikaza samo je jedan fragment ili detalj iz seoskih običaja ili svakodnevice, a njegov centar interesovanja je čovek - seljak, paor, lovac, vidar, muzikant, plesač, zanatlija.

ONI SU PONOS ODŽAKA: Sportisti koji su proslavili ovo vojvođansko mesto

Bavio se akvarelom, pastelom, a najpoznatiji je po uljima na platnu, grafikama i crtežima. U Jonaševoj zaostavštini nalazi se 156 njegovih slika, ali i dela mnogih drugih autora koje je otkupljivao i čuvao. Tu su knjige, zbirka rukom oslikanih tanjira, nameštaj, slovačka nošnja.

Njegovih znamenitih 28 dela izloženo je u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici u kojoj je stvarao.

Umro je 1996. godine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd