fbpx
Skip to main content
Novi Sad

PROJEKTI NA SVETSKOM NIVOU NASTALI U SRCU NOVOG SADA: Šta je Centar za digitalni dizajn i kako pomaže studentima?

Foto: Vojvodina
Centar za digitalni dizajn nastao je 2014. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a organizovali su ga profesori, naučnici i studenti ovog fakulteta.

Digitalizacija sama po sebi omogućuje lakše i brže korišćenje stvari oko nas, kao i jednostavniji put do informacija koje su nam svakodnevno potrebne. 

Kada je u pitanju ovaj pojam, prvo na šta se pomisli uglavnom su studenti i fakultet koji se stalno bavi digitalizacijom i celokupnim IT sektorom – Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. 

VUČEVIĆ: Sećamo se naših slavnih predaka i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala

VUČEVIĆ: Sećamo se naših slavnih predaka i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala

Manifestacija u čast vina i grožđa, a bude i PONEKA SVADBA: Opština Apatin čuva tradiciju i odoleva zaboravu!

Manifestacija u čast vina i grožđa, a bude i PONEKA SVADBA: Opština Apatin čuva tradiciju i odoleva zaboravu!

ELITNA BOLNICA ĆE KRASITI SEVERNU POKRAJINU NAŠE ZEMLJE: Građani Vojvodine dobiće moderan klinički centar

ELITNA BOLNICA ĆE KRASITI SEVERNU POKRAJINU NAŠE ZEMLJE: Građani Vojvodine dobiće moderan klinički centar

Zajedničkim snagama akademci i profesori pokrenuli su još 2014. godine Centar za digitalni dizajn u sklopu odseka za arhitekturu na ovom fakultetu. Tako su studentima omogućili lakši rad na projektima, a posetiocima ovog fakulteta bolje je predstavljeno mnoštvo proizvoda njihovog umeća i znanja. 

Centar je namenjen različitim grupama ljudi i često sarađuje sa naučnicima iz drugih oblasti kako bi se njegov rad unapredio, objašnjava profesorka sa Fakulteta tehničkih nauka, Vesna Stojaković, ujedno i jedan od osnivača ovog centra. 

Vesna Stojaković
Vesna Stojaković
Foto: Vojvodina

- Prvenstveno, centar je namenjen naučnicima, arhitektama u praksi koje mogu da koriste usluge ukoliko nemaju mogućnost da svoje projekte analiziraju ili naprave kroz digitalne tehnologije ili im treba pomoć. Takođe, centar je naravno namenjen i studentima koji treba da se edukuju u toj oblasti da bi jednog dana i sami razvijali ovu oblast u Srbiji - navodi profesorka Stojaković. 

Ona dodaje da ova oblast tek počinje da se razvija u svetu, pa tako Srbija sa svojim studentima i naučnicima može biti dosta kontkurentna na tom polju. Zanimljivo je takođe što u ovom Centru rade na mnogim neobičnim projektima koji dosad nisu viđeni. 

Projekat
Projekat
Foto: Vojvodina

- Najzanimljiviji je "Iglo paviljon" koji smo radili za Noć istraživača pre nekoliko godina, a on je posle bio prenesen u vrtić "Zemlja čuda" i tamo je stajao oko godinu dana. U pitanju je iglo koji je napravljen od stiropora, sečenjem pomoću dva robota. Robot iseca stiropor i pravi odgovarajuće panele pomoću užarene žice i oni se kasnije uklapaju u jednu strukturu - objašnjava Vesna Stojaković. 

Profesorka još dodaje da je ovaj projekat posebno interesantan jer je rađen u razmeri 1:1, što znači da je iglo u pravoj i realnoj veličini. Pored ovog imali su još jedan od veoma zanimljivih projekata, nazvan "Tessellated paviljon".

Njegova neobičnost leži u tome što je napravljen od drveta koje je toliko tanko da podseća na ljusku jajeta. 

- Drugi projekat napravljen je od trougaonih panela koji su povezani tako da nema nikakvih dodatnih spojnica kao što su lepak, ekseri... U pitanju je uklapanje poput sklapanja puzle i moguće je potpuno ga rastaviti, kao i reciklirati - kaže ona. 

Projekat sa slamčicama
Projekat sa slamčicama
Foto: Srbija Danas

Profesorka navodi da se u Centru za digitalni dizajn bave i arhitektonskom vizualizacijom. U okviru ove oblasti prave se veb 3D aplikacije, gde osoba može interaktivno da se kreće ili menja prostor koristeći samo veb pretraživač. 

- Ovaj projekat još uvek nije zaživeo u praksi jer zahteva određenu opremu i prisustvo osobe na određenom mestu. Interaktivnost je veoma bitna, a ovde je postižemo koristeći samo veb pretraživač što je mnogo jednostavnije od na primer VR-a - zaključuje profesorka Stojaković.

Veoma bitna mogućnost koju ovaj smer pruža studentima koji se za njega i odluče jeste to da je nakon završenih studija studentima prilično lako da nađu posao kako i kod nas, tako i u inostranstvu.

Kako kaže profesorka Vesna Stojaković, broj studenata svake godine raste, a važno je samo da se edukuju u okviru ove oblasti. 

Video intervju sa profesorkom Vesnom Stojaković možete pogledati ispod teksta: 

 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd