fbpx
Skip to main content
opština Plandište

Raj za lovce i ribolovce, ali i one koji bi da zapevaju: Turizam Plandišta kakav se retko gde vidi u Srbiji (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Pored lova i ribolova, manifestacioni turizam u opštini Plandište je veoma razvijen.

Na turističkoj mapi Srbije i Vojvodine opština Plandište je prepoznatljiva po kaštelima i dvorcima nastalim krajem 19. početkom 20. veka. Ipak, nisu samo dvorci ti koji čine ovu opštinu turistički primamljivom. 

Veliki broj turista ovu vojvođansku opštinu posećuje zbog lepe prirode, ali i raznovrsnih i bogatih ribolovišta i lovišta divljači.

Utočište porodice Dunđerski kojem se svi dive: Od legende o dvorcu Damaskin zastaje dah (VIDEO/FOTO)

Utočište porodice Dunđerski kojem se svi dive: Od legende o dvorcu Damaskin zastaje dah (VIDEO/FOTO)

OŠTRI SE KOSA UZ ZVUKE TRUBE, A ONDA SE I ZAPEVA: "Kosidba na Rajcu" - manifestacija kakve nema nigde na svetu (VIDEO/FOTO)

OŠTRI SE KOSA UZ ZVUKE TRUBE, A ONDA SE I ZAPEVA: "Kosidba na Rajcu" - manifestacija kakve nema nigde na svetu (VIDEO/FOTO)

Svetska umetnost u Opovu: Već više od pola veka je centar kulturnog života - raj za umetnike, ali i oštro oko turista (VIDEO)

Svetska umetnost u Opovu: Već više od pola veka je centar kulturnog života - raj za umetnike, ali i oštro oko turista (VIDEO)

Opštinu Plandište atraktivnom lokacijom za lovni turizam čini blizina granice sa Rumunijom i raznovrsna divljač koja se može naći na ovim prostorima. 

- Trenutno nam je najvažniji interes da uradimo lovnu kartu. Lov je u Vojvodini veoma rasprostranjen, jedan od ciljeva i opštine Plandište je da se lovni turizam vrati na mapu i da mu se vrati stara slava. Opština Plandište ima Lovački savez koji konstantno radi na unapređenju lovne ponude. Veoma veliki broj stranaca dolazi upravo u Plandište da lovi - rekao je direktor kulturno-obrazovnog centra “Vuk Karadžić” Miroslav Petrović.

U opštini Plandište postoje lovačka, kinološka i ribolovačka udruženja. Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište ima lovno područje od 36.000 hektara, gde su zastupljene sledeće vrste divljači: srndać, zec, fazan, prepelica itd. 

Lovačko udruženje ima osam lovačkih domova. Na teritoriji opštine Plandište postoji pet poligona za gađanja glinenih golubova. Pored lovaca iz naše zemlje, dolaze i gosti i lovci iz Slovenije, Makedonije, Grčke, Slovačke, Nemačke i Francuske.

Ribolov je još jedna značajna turistička tačka za opštinu Plandište. 

- Ribnjak “Bager” ima više od 300 mladih članova, deca do 12 godina i plus seniore. Svake nedelje organizuju manifestacije, zajednička veća manifestacija su “Dani ribara”, na kojoj se osim ribolova organizuje i tradicionalni “Zlatni kotlić Plandišta”. To predstavlja kvalifikacije za takmičenje “Zlatni kotlić Vojvodine”. Prošle godine je centralno takmičenje trebalo da bude u Plandištu, ali nažalost zbog koronavirusa nije održano. Nadamo se da ćemo ove ili sledeće godine biti domaćini i tog takmičenja - rekao je direktor kulturno-obrazovnog centra “Vuk Karadžić” Miroslav Petrović.

Pored lova i ribolova, manifestacioni turizam u opštini Plandište je veoma razvijen. Festival “Krajiški biseri”, “Rok vilidž” i “Dani ribara” manifestacije su sa višegodišnjom tradicijom. Po broju učesnika i posetilaca, neke manifestacije imaju veoma zapaženo mesto u regionu, pa i šire.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Plandište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd