Utorak 19. mar 2024.
Miloš Vučević

Saradnja u oblasti privrede: Gradonačelnik Novog Sada sa predstavnicima gradova i opština iz BiH (FOTO)

Foto: Grad Novi Sad
Projekat u saradnji sa NALED-om

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa učesnicima studijske posete iz gradova i opština Bosne i Hercegovine koji u Srbiji borave od 22. do 24. maja. Naime, CRS-ov projekat "RAST" (Restoring Accountability and Supporting Transformation) u saradnji sa NALED-om organizuje studijsku posetu, između ostalih gradova, i Novom Sadu za gradonačelnike i koordinatore za LER iz deset BFC SEE opština i gradova (Bijeljina, Trebinje, Doboj, Laktaši, Gradiška, Gradačac, Zenica, Posušje, Jablanica i Novi Grad Sarajevo), kao i za predstavnike nadležnih ministarstava i partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine.

- Imamo čast da ugostimo naše prijatelje iz Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, kako iz Federacije, tako i Republike Srpske. Razgovaraćemo sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i viših nivoa vlasti, koji su zajedno sa NALED-om i organizacijom USAID došli u naš grad sa konkretnom temom, a to je saradnja u oblasti privrede, odnosno povezivanje privrednika i jedinica lokalnih samouprava. Ovde smo da saslušamo jedni druge, da razmenimo međusobna iskustva i različita zapažanja, kao i sve ono što može biti zajedničko u cilju što boljeg odnosa prema privrednicima na teritorijama na kojima živimo. Smatram da je ovo dobra prilika da se upoznamo, da naši prijatelji čuju šta mi radimo u Novom Sadu na polju privrede, a da mi čujemo od njih kako oni rešavaju određene probleme i pitanja u tom sektoru - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sekretar u Federalnom ministarstvu razvoja, preduzetništva i obrta Jozo Bejić istakao je da je on i predsednik Mreže Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje, naglašavajući značaj sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) što predstavlja jedinstven program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje opštine u regiji Jugoistočne Evrope pružaju privrednicima.

- U delegaciji koja je danas u poseti Gradskoj kući imamo gradonačelnike i načelnike oba entiteta, koji su nosioci sertifikata. Taj sertifikat poseduju 44 grada i opštine u regionu, a čak pola od toga pripada Federaciji, dok ga u Republici Srpskoj ima oko deset opština. Želimo ovu plodonosnu saradnju da nastavimo sa opštinama i gradovima Republike Srbije, kao i sa ostalim državama u regionu i da dobre ideje i politike implementiramo u destinacijama iz kojih dolazimo – rekao je Jozo Bejić.

Ambasador Republike Francuske u Novom Sadu

Cilj studijske posete je razmena iskustava i dobre prakse u pogledu upravljanja aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja – privlačenje investicija, jačanje javno-privatnog dijaloga, upravljanje investicionim potencijalima/lokacijama. Predviđeno je da se partneri iz regiona sastanu sa predstavnicima relevantnih institucija i ministarstava, kao i da seupoznaju sa pozitivnim modelima proaktivnih lokalnih samouprava u pogledu privlačenja investicija i saradnje sa privredom, a pored Novog Sada, oni će posetiti Beograd i Šabac.

Teme o kojima se razgovaralo na sastanku u Gradkoj kući su bile usmerene na investicione potencijale grada, modele koji se primenjuju u pogledu jačanja i ostvarivanja dijaloga sa privredom, kao i na reforme koje je potrebno sprovesti u okviru lokalne administracije da bi se održala povoljna poslovna klima.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd