fbpx
Skip to main content
Sombor

SOMBOR SLAVI SVOJ DAN: Lepote ovog grada prepričavaju svi koji ga posete

Foto: Profimedia
Grad Sombor danas obeležava 272 godine od kada je, ukazom austrijske nadvojvotkinje, ugarske kraljice i imperatorke Svetog Rimskog carstva proglašen za slobodni kraljevski grad.

Verujemo da su mnogi od vas imali prilike da posete ovo mesto i znamo sigurno da se posle toga bili puni utisaka.

DA LI ZIMA OSTAJE U SRBIJI? Izgledi vremena za narednih nekoliko dana će vas iznenaditi

DA LI ZIMA OSTAJE U SRBIJI? Izgledi vremena za narednih nekoliko dana će vas iznenaditi

BROJ INFICIRANIH PONOVO RASTE? Dr Kisić otkrila kakve bi mogle biti strože mere!

BROJ INFICIRANIH PONOVO RASTE? Dr Kisić otkrila kakve bi mogle biti strože mere!

ON JE HEROJ UŽICA I CELE SRBIJE: Policajac skočio sa terase 15. sprata kako bi spasio baku (VIDEO)

ON JE HEROJ UŽICA I CELE SRBIJE: Policajac skočio sa terase 15. sprata kako bi spasio baku (VIDEO)

Ovaj grad ima obilje restorana, kafića i ugostiteljskih objekata gde posle duge šetnje možete da odmorite i uživate u bogatoj srpskoj tradicionalnoj hrani. 

Mnogo poznatih ličnosti potiču iz ovog grada, svugde ćete videti neki trag naših fantastičnih znalaca, pisaca, sportista. Ovo je grad Laze Kostića, Georgija Brankovića, Jovana Hadžića i mnogih drugih.

Sombor ima mnogo imena: Ravangrad, Zelengrad, Mala Firenca i grad fijakera, a opevan je i u mnogim pesmama.

Arhitekturu grada Sombora je oblikovala bogata istorija i uticaji mnogih nacija koji su neraskidivo isprepleteni na ovom prostoru kroz vekove. Trgovi su nešto što nećete sigurno zaobići uz šetnju sa porodicom. Sombor poseduje čak sedam trgova. Tu su: Trg Cara Uroša, Trg Vidovdanski, Trg Svetog Trojstva, Trg Svetog Đorđa, Trg Republike, Trg Koste Trifkovića, Trg Cara Lazara.

Sombor je zaista grad koji treba neizostavno posetiti i u kom se mora prenoćiti jer jedan dan nije dovoljan da se iskoriste sve kulturne znamenitosti,  sjajna priroda. Zato dođite da jednom vožnjom starog fijakera „odlutate“ u Kostićeve pesme.

Gradska kuća
Gradska kuća
Foto: Profimedia

Ukoliko se nađete u ovom gradu, ovo možete da vidite:

Većina znamenitosti nalazi se u četiri ulice kojima je uokviren centar grada: Venac Stepe Stepanovića, Venac Petra Bojovića, Venac Živojina Mišića i Venac Radomira Putnika. Dve značajne znamenitosti ne nalaze se unutar venca - Županija i Karmelićanska crkva.

U Somboru kao i nekim mestima somborske opštine postoji više značajnih ustanova kulture, umetničkih dela i građevina koji su zbog svog izuzetnog značaja i vrednosti zakonom zaštićeni:

Gradska kuća - jednospratnica u centralnom delu gradskog jezgra, tokom godina postala je simbol grada. Današnji izgled datira iz 1842. godine kada je preuređena za potrebe gradskog Magistrata. U prizemlju ove zgrade smeštene su prodavnice i Gradska kafana, dok je na spratu koncertna sala za nastupe umetnika.

Galerija „Milan Konjović“- nalazi se nasuprot Gradske kuće, sagrađena je 1835. godine i u njoj je bila smeštena prva apoteka u Somboru. Danas čuva i javnosti prikazuje u svom izložbenom prostoru dela našeg sugrađanina, čuvenog slikara Milana Konjovića.

Grašalkovićeva palata - nekad sedište Provizirijata za Bačku i Srem i Uprave carskih dobara. Tu su doseljenici dobijali raspored i tapiju za zemlju i mesta u koja će biti razmešteni.

Zgrada biblioteke - nalazi se na Trgu Cara Lazara i bila je prva mađarska čitaonica u Somboru građena 1884. godine. U njenom dvorištu nalaze se spomen biste somborskih pisaca Veljka Petrovića i Laze Kostića.

Turska kula - uzana jednospratnica građena na temeljima i od materijala jedne turske džamije. Danas deo Istorijskog arhiva na Trgu Cara Lazara.

Župni dvor i crkva Svetog Trojstva - čine jedinstvenu celinu, a datiraju iz 1743. Godine. U jednoj od prostorija predata je 1749. Godine povelja carice Marije Terezije.

Županija - velelepna građevina koja se nalazi u predivnom parku u centru grada, ima četvorougaoni oblik, a građena je od 1805. do 1809. Godine. Današnji izgled potiče iz 1882. Godine. Kada je završena imala je 365 soba od kojih je najlepša svečana sala sa slikom Ferenca Ajzenhuta „Bitka kod Sente“. Županijska zgrada sagrađena je za potrebe administracije Bačko-Bodroške županije, a danas je sedište gradske uprave.

Slika „Bitka kod Sente“ - delo monumentalnih dimenzija (4x7 metara) rađeno uljem na platnu tkanom u jednom komadu. Kompozicija predstavlja istiniti događaj, bitku kod Sente, koja se odigrala septembra 1697. Godine i gde je ujedinjena austrougarska vojska pod komandom princa Eugena Savojskog do nogu potukla tursku vojsku i time znatno doprinela potpisivanju Karlovačkog mira 1699. Godine. Slika je urađena 1897. Godine i postavljena na današnje mesto, a u povodu obeležavanja 1000 godina dolaska Mađara u Panonsku niziju.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd