fbpx
Skip to main content
Nova Crnja

Spoj katoličanstva i pravoslavlja: Ovo je priča o nemerljivom verskom bogatstvu Nove Crnje (FOTO)

Foto: SD/ Ilustracija
Jedinstvena pojava u Srbiji, da na tako maloj površini postoji toliki broj bogomolja i to starih po nekoliko stotina godina

Opština Nova Crnja, smeštena u bogatim ravnicama severoistočnog Banata, ponosi se brojnim crkvama i katedralama, a neke od njih odolevaju zubu vremena i ratovima, pa ponosno stoje i preko sto godina.

OVDE SE SREĆU PRAVOSLAVLJE I KATOLIČANSTVO: Priča o najvećem duhovnom bogatstvu Žablja (FOTO)

Spoj Srbije i Holandije u srcu Vojvodine: Ovo je priča o vetrenjači u Ravnom selu (FOTO)

Pravoslavna crkva Svetog Velikomučenika Prokopija nalazi se u Srpskoj Crnji, a o vremenu gradnje postoji nedoumica. Prema jednoj verziji, sazidan je 1775. godine, ali zapis u kartuši ispod carskih dveri, pronađen prilikom obnove crkve 1892., govori da je crkva podignuta 1788. godine. 

Crkva Svetog Prokopija
Crkva Svetog Prokopija
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Ikonostas je nastao u različitom vremenskom razdoblju- stariji deo je delo majstora prelaznog perioda iz 1788. godine, a mlađi je rad Đure Jakšića iz 1853. godine. Bogorodičin tron, Arhijerejski tron, Pevnice i grupa od nekoliko ripida, takođe je radio Đura Jakšić- najznačajniji slikar srpskog romantizma. Iako pripadaju njegovim ranim radovima u kojim je osetna tendencija da se postigne sličnost sa ikonama Konstantina Danila, crnjanske ikone značajne su među malobrojnim Jakšićevim delima iz oblasti crkvenog slikarstva.

Crkve u opštini Nova Crnja
Crkve u opštini Nova Crnja
Foto: SD/ilustracija

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin uradio je konzervatorsko restauratorski projekat za rekonstrukciju fasade crkve 2011. godine. Radovi na obnovi zapadne fasade i tornja zvonika završeni su tokom iste godine. Zanimljivo je napomenuti da je forma kape zvonik izmenjena i vraćena u oblik kakav je bio u 19. veku.

Crkva posvećena Svetom Dimitriju, nalazi se na periferiji Aleksandrova, od 1818. godine i ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Sagrađena je kao jednobrodna građevina, sa polukružnom oltarskom apsidom i pevničkim prostorima, spolja pravougaonim a iznutra polukružnim. Zasvedena je poluobličastim svodom, dok masivni zvonik sa galerijom nadvisuje zapadno pročelje flankiran zabatom iskošenih linija. Glavni portal je naglašen pilastrima koji ga uokviruju. Polje iznad ulaza je ukrašeno slikanom predstavom patrona hrama. Vertikalna podela podužnih zidova fasade postignuta je plitkim pilastrima, između kojih su smešteni polukružno završeni prozorski otvori.

Ovaj KRST se ukazuje samo JEDNOM godišnje - pravo čudo prirode! (FOTO)

Iz subotičke crkve Vaznesenja preneta je 1910. godine ikonostasna pregrada, izrezana i oslikana 1766. godine. Preostale ikone apostola Petra i Pavla danas se čuvaju u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Rimokatolički župni ured Sveta Agata, devica i mučenica nalazi se u Novoj Crnji. Selo je osnovano 1829. godine i odmah dobilo rang župe, koji je dodijelio biskup čanadski. Vlastelinstvo su imale obitelji Zsomboliai, Janovai i Cekonics. Prva crkva je posvećena 20. avgusta 1826. Sadašnja crkva je izgrađena o trošku vlastelina između 1841. i 1844. Župna zajednica je između 2010. i 2011. skroz obnovila crkvu.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Radojevu podignuta je 1841. godine kako svedoče arhivska dokumenta sačuvana u crkvi. Crkva po osnovnoj koncepciji pripada tipu jednobrodne klasicističke građevine sa zvonikom na zapadnoj strani i apsidom na istočnoj.

Crkva Svetog Nikole
Crkva Svetog Nikole
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Konstruktivni sklop čine masivni obodni zidovi i polukružni luci koji nose sferne svodove. Unutrašnjost crkve je lukovima podeljena na oltarski prostor, dva središnja traveja naosa i pripratu. Prostor hora na zapadnom delu broda je podignut na dva stuba i ograđen je masivnom zidanom ogradom.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog nalazi se u naselju Vojvoda Stepa. Prva arhijerejska poseta koloniji Vojvoda Stepa bila 19. aprila 1931. godine  kada je episkop dr Georgije Letić osvetio zvono za hram. 12. maja (29. aprila) 1937. godine, posle svete Liturgije izvršeno je na najsvečaniji način osvećenje kamena temeljca za podizanje Svetog hrama u Vojvoda Stepi. Sveti Hram nosi karakter srpsko – vizantijskog stila. 1988. do 1989. godine izvršena je kompletna adaptacija hrama. Uvedena je struja koje do tad nije bilo, saniran je krov na hramu i kompletna unutrašnja i spoljna fasada, dok je 2004. godine presečena vlaga na hramu.

Katoličke crkve Sveti Urban u Radojevu, Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije u Srpskoj Crnji, pravoslavna crkva Svete Trojice u Tobi, takođe se ubrajaju u verske bisere ove male opštine i nije slučajno što mami vernike i turiste iz svih krajeva da ih posete.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd