Utorak 19. mar 2024.
Pozorište u Novom Sadu

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ima 157 godina, a ovo je njegova BOGATA ISTORIJA (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Jedna od najvažnijih institucija u zemlji

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu je najstariji profesionalni teatar u Srba. Osnovano je 1861. godine u Novom Sadu i od onda neprestano funkcioniše.

Pozorište je davalo predstave po svim mestima u Vojvodini, ali je gostovalo i van Vojvodine.

U Novom Sadu predstave su igrane u dvorani na spratu kafane "Kod sunca", u sali kafane "Kod kraljice Jelisavete", leti u areni "Kod Zelenog venca", od 1872. do 1892, kada je srušena zgrada na Trifkovićevom trgu i od 1895. u Dunđerskovom pozorištu, pozorišna zgrada koju je veleposednik Lazar Dunđerski ustupio Srpskom narodnom pozorištu.

Posle prve decenije rada Pozorište pokreće i svoju izdavačku delatnost – prvi broj lista Pozorište izašao je iz štampe 26. decembra 1871, a uređivao ga je Antonije Hadžić.

Od 1872. Pozorište je pokrenulo ediciju Zbornik pozorišnih dela, u kojoj su objavljivana domaća dramska dela i prevodi drama stranih pisaca koja su bila na repertoaru Srpskog.

Do Prvog svetskog rata Srpsko narodno pozorište bilo je mezimče među narodnim institucijama.

SNP je 2006. godine postalo član Evropske teatraske konvencije i član Asocijacije Kvartet, u kojoj su i teatri iz Mađarske, Republike Češke i Francuske.

Crkva Svete Ane u Pančevu: Ovo prelepo versko zdanje zadužbina je Đorđa Vajferta (VIDEO)

Srpsko narodno pozorište je 2011. godine bilo domaćin Generalne skupštine Evropske teatarske konvencije, jedne od dve najuglednije evropske pozorišne organizacije, a dve godine docnije predstavnik SNP-a je izabran za člana Borda (Upravnog odbora) ove Asocijacije.
Iste, 2011. godine, zgarada Srpskog narodnog pozorišta je sredstvima Fonda za razvoj Vojvodine temeljno renovirana.

Srpsko narodno pozorište je uvek bilo jedan od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd