fbpx
Skip to main content
Vrbas

Sudar svih religija sveta u srcu Vojvodine: Ovo je versko bogatstvo Vrbasa (FOTO)

Foto: Profimedia
Veliki je broj bogomolja smeštenih na teritoriji ove varošice

Lepa vojvođanska varoš Vrbas smestila se u središtu ravne Bačke, ne plodnim prostranstvima Vojvodine, a poput većine drugih mesta i Vrbas je multietnička sredina.

OD ŠKEMBIJADE DO NOĆI VINA: Ovo je priča o festivalima u Žablju

ČUDO U NOVOM SADU: Kopali temelje za zgradu, a otkrili nešto JEZIVO (VIDEO)

Ponosi se pravoslavnim, rimokatoličkim, ali i evangelističkim crkvama, a većina se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.

Srpska pravoslavna crkva Vavedenja presvete Bogorodice podignutа je u periodu između 1730. i 1738., а osvećenа  1744. godine. Ikone je živopisao Jovan Klajić u periodu od 1858 do 1862. godine, ulje na platnu, kaširano na drvo. 

U dvorištu Srpske pravoslavne crkve, izrađen je spomenik Arseniju Čarnojeviću, jer je on na svom putu ka severu svratio i logorovao izvestan broj dana, upravo na mestu gde danas stoji crkva.

U seoskoj kući staroj 170 godina oživeo je duh Slovačke: Upoznajte se sa njihovom nestvarnom kulturom (FOTO)

Grkokatolička crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, sagrađena je 1944.godine. Projekat za novi  hram izradio je istaknuti arhitekta Volodimir Sičinskij, koji karakteriše specifičan spoj ukrajinskog stila i vojvođanskog baroka.

Crkve u Vrbasu
Crkve u Vrbasu
Foto: SD/ilustracija

Ornament u crkvenom enterijeru naslikao je Ružička, a ikonostas je, osim carskih dveri, koje su donete iz stare crkve u Kucuri, oslikao Petar Riznič.

Metodistička crkva podignuta je 1921. godine iako je izgradnja počela pre Prvog svetskog rata.

Delovanje metodističke verske zajednice u Bačkoj počelo je na razmeđi 19. i 20. veka. Crkva je danas u potpunosti obnovljena.

Verske ustanove koje krase ovu vojvođansku opštinu (FOTO)

Reformatorska (kalvinistička) crkva podognuta je oko 1824. godine, otprilike u isto vreme kad i Evangelistička. Imala je manji broj vernika nego Luterani, što se odrazilo i na samu veličinu hrama.

Manja je u osnovi i nekoliko metara niža. Na vrhu tornja nalazi se zvezda, a ne krst što je obeležje Kalvinista. U crkvi se se nalaze veoma stare orgulje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd