fbpx
Skip to main content
Vrbas

Tamo gde magija postaje stvarnost: Priče o bajkovitim dvorcima u srcu Vojvodine i onima koji su ih gradili (FOTO)

Foto: Profimedia
Svaki od njih poseban na svoj način

Verni čuvari tradicije, mesta skrivanja tajni i legendi, bajkoviti dvorci Vojvodine predstavljaju pravi turistički biser i mesto koje obavezno morate posetiti.

Krste se sa tri prsta, ali gledaju ka Vatikanu: U srcu Vojvodine grkokatolici čuvaju svoju tradiciju

Spoj Mađarske i Srbije u srcu Vojvodine: Upoznajte verne čuvare tradicije i kulture

 Njihova arhitektura prosto oduzima dah, a svaki od njih čuva neku svoju priču o prohujalim vremenima kojih se danas sa stom sećamo.

Tomanova vila, oblikovana stilskim obeležjima mađarske, sagrađena je početkom 20. veka koju je projektovao arhitekta uz Budimpešte, za jevrejsku porodicu Toman. Pored ove velelepne građevine, oni su imali velike posede na severu Vrbasa, gde se i danas nalazi salaš sa istim imenom. Nakon smrti glave pporodice, do Drugog svetskog rata su tu živele njgova udovica i dve kćerke.

Posle Drugog Svetskog Rata u vili je bio jedno kratko vreme smešten katastar opštine Vrbas, sa siromašnim informacijama, jer su nakon poplave u staroj zgradi katastra 1945. godine sve informacije bile uništene.

Danas, u vili je filijala u vlasništvu preduzeća D.D.O.R. Novi Sad, pre desetak godina je izvršena revitalizacija i nalazi se u odličnom je stanju. Zgrada je pod zaštitom države, a za sada nije otvorena za posetioce.

Dvorci u Vrbasu
Dvorci u Vrbasu
Foto: SD/ilustracija

Vila u Savinom Selu je izgrađena krajem 19. veka veka u stilu mađarske secesije. Sagrađena je kao porodična kuća tadašnjeg veleposednika koji je imao i mlin u istom mestu. Danas se u vili nalazi izdvojena ambulanta medicinskog centra. Zgrada je pre nekoliko godina restaurirana i nalazi se u odličnomm stanju.

Ponos srpske naivne umetnosti: On je podelio zlato sa Salvadorom Dalijem!

Čuveni vrbaški dvorac kod železničke stanice sagrađen je polovinom devetnaestog veka za nepoznatog vlasnika. Početkom dvadesetog veka zgradu je otkupio Tabori Đula, gde je živeo sa svojim kćerkama. Taborijevi su se bavili ugostiteljstvom, vinogradarstvom, voćarstvom i proizvodnjom i trgovinom žitaricama.Porodica Tabori, je zadržala dvorac do 1944. godine kada im je država zaplenila posed.

Postoji legenda koja govori da je u Vrbasu živeo baron koji je bio izuzetno moćan. Pri izgradnji pruge od Subotice do Novog Sada on je poslao jedno pismo u Beč, kako bi mu tadašnje vlasti Austrougarske Monarhije omogućile da kroz njegovo mesto prođe železnica.

OVDE SE SREĆU PRAVOSLAVLJE I KATOLIČANSTVO: Priča o najvećem duhovnom bogatstvu Žablja (FOTO)

I danas, kada pogledate kartu Vojvodine, videćete da je železnička pruga kroz Panonsku ravnicu izuzetno prava. Samo kod prilaza Vrbasu, graditelji su napravili jednu veliku krivinu kako bi pruga prošla kroz mesto, a zatim se ponovo ispravlja i nastavlja istim pravcem.

Od tada, zbog potreba barona, Vrbas je međunarodna stanica u koju svaki voz staje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd