fbpx
Skip to main content
Sotsko jezero

TURISTIČKE ATRAKCIJE ŠIDA: Jedinstveno mesto u Srbiji - 3 reke, 3 jezera, 3 manastira i 2 galerije

Foto: Facebook printscreen/srbijaodsrca
Raj na zemlji!

Opštinu Šid krasi mnogo retkih i jedinstvenih stvari koje nisu karakteristične za našu zemlju. Ima 3 reke, 3 jezera, 3 manastira, 2 galerije, jedno spomen obeležje, a od 2016. godine ima crkvenu riznicu.

Ova riznica sadrži  relikvije skupljene na teritoriji opštine Šid. Postavljene su u jednom izložbenom delu Vladičanskog dvora, gde posetioci koji dođu u Šid mogu na jednom mestu da vide crkveno bogatstvo opštine.

Galerija ”Sava Šumanović” osnovana je 1952. godine. Umetnički fond, koji čine 417 slika, smešten je u porodičnoj kući Šumanovića. Većinu slika Šumanović je naslikao u poslednjoj deceniji života u Šidu. Izložbeni prostor galerije zahvata 600 m2. Na tom prostoru se nalazi i više od 5000 arheoloških predmeta pronađenih na lokalitetu Gradina na Bosutu, u blizini Šida, iz vremena neolita.

Kada posetite Šid možete domaćini će vam predložiti da obiđete i obližnje manastire: Sveta Petka u Berkasovu, zatim Privina Glava i Đipša. Takođe možete posetiti Tvrđavu u Moroviću i Ruski dvor, onda i arheološke lokalitete: Gradina – Vašica, Tvrđava Berkasovo, Nekropola i Dolina šlemova. U blizini su i izletišta: Lipovača, Vojna ustanova “Morović” i Jezero Bruje.

I već kad ste tamo, treba probati i domaća vina. Ima ih u vinarijama: Molovin, Brestovački, Trivanović i Vinat.

Što se tiče seoskog dela opštine, selo je opkoljeno šumama. Ako bi se uspelo u razvoju seoskog turizma u ovom selu, turisti bi imali velike mogućnosti da se oprobaju u ribolovu i lovu, ali i uživaju u kulinarskim specijalitetima od gljiva, riba i divljači.

Selo Morović od opštinskog centra Šida udaljeno je 15 kilometara i po mnogo čemu je posebno. Oko 20.000 hektara hrastovih šuma i reke Bosut i Studba su prirodne lepote ovog sela, a Zemljoradnička zadruga i Vojno lovište su ekonomska snaga mesta, udaljenog pet kilometara od autoputa Beograd - Zagreb . Morovićani uporno rade na tome da im selo bude lepo, funkcionalno i privlačno za turiste, koji u njemu mogu naći štošta zanimljivo. Razvoj seoskog turizma jedan je od zadataka razvoja ovog sela smeštenog u zagrljaju šuma, te dve reke.

Sa desne strane asfaltnog puta je reka Bosut. Ova ravničarska reka već godinama čeka poribljavanje sa nekoliko tona riblje mlađi godišnje, veće nego što to materijalno mogu „Vojvodina-šume”. Ohrabruje činjenica da će uskoro Vojvodina dobiti novac za svoje vode, pa se očekuje da će na red doći ne samo Bosut, nego i Studva, koja se u njega uliva.

Jezero Sot ili "Sotsko Jezero" kako ga nazivaju meštani i stanovnici šidske opštine koji imaju priliku da uživaju u njegovim blagodetima. Jezero je bogato ribom; Šaran, Amur, Tostolobik, kao i kapitalnim primercima Soma. Na obodima jezera se nalaze vikendice koje odmor na Jezeru upotpunjuju. Sotsko Jezero se nalazi na desetak kilometara od Šida na magistralnom putu Šid-Ilok na samom izlasku iz Sota.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
0 Beograd