Skip to main content
 • Read more Karles Pudždemon Svet

  Nezavisnost NIJE jedina opcija: Pudždemon IMA NOVO rešenje za Kataloniju, evo šta predlaže

 • Read more sunce i cveće u Srbiji Društvo

  Za Uskrs oko 15 stepeni: Ovako izgleda DUGOROČNA prognoza za april

 • Read more Gradska skupština Beograd

  Skupština Beograda do 17. maja: Krajnji rok za izbor gradonačelnika 16. jun

 • Read more Beba Info

  Podsticajne mere za rađanje dece podrazumevaju TRI stvari

 • Read more Nenad Krstičić Fudbal

  VEST KOJU ČEKAJU SVI ZVEZDAŠI: Krstičić u aprilu ponovo na terenu?

 • Read more devojka Zdravlje

  GENITALNI HERPES: Podmukla seksualno prenosiva bolest koja donosi DOŽIVOTNU infekciju!

 • Read more zadruga Zadruga

  KIJA ĆE POLUDETI: Nakon što je izbačena, Divna OTKRILA stjuardesinu NAJGORU TAJNU! Crno joj se piše...

Udruženje petrovačkih žena

Udruženje u Bačkom Petrovcu koje traje dugo, a sačinjeno je samo od žena! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva
Skupljaju starinske predmete, bave se ručnim radovima, učestvuju u humanitarnim akcijama...

Sa svojom aktivnošću, Petrovačke žene su počele još davne 1921. godine, ali vremenom je njihova delatnost bila nekoliko puta prekinuta.

Verske ustanove koje krase ovu vojvođansku opštinu (FOTO)

U januaru 2002. godine udruženje je dobilo naziv Udruženje petrovačkih žena (UPŽ), a od 2006. registrovano je kao samostalna, dobrovoljna i nepolitička organizacija, koja broji 125 članica. Članice udruženja u svojoj sredini razvijaju raznovrsne aktivnosti, kojima neguju tradiciju svojih predaka i unapređuju slovačku kulturu.

Udruženje petrovačkih žena
Udruženje petrovačkih žena
Foto: Privatna arhiva

- Ove godine proslavljamo 15 godina postojanja, i želimo da ostavimo nešto kao takve. Dogovorile smo se da izdamo knjigu, još nismo odlučile tačan naziv ali bismo predstavile sve aktivnosti Udruženja petrovačkih žena od 2002. godine do danas. Mi smo konkurisale za taj projekat ovde u Ravnopravnosti polova i dobili smo deo novca, a ostatak ćemo zaraditi same - rekla je Maria Gasparovska, članica Udruženja petrovačkih žena.

Članice Udruženja petrovačkih žena sakupljaju starinske predmete, nameštaj, nošnje i sl., istražuju slovačka domaćinstva i priređuju tematske izložbe (božićne, uskršnje, krštenje deteta, izložbe tradicionalne slovačke kuhinje…).

Udruženje petrovačkih žena
Udruženje petrovačkih žena
Foto: Privatna arhiva

Svake godine učestvuju na Slovačkim narodnim svečanostima (SNS), a često izlažu i u drugim sredinama, gde uspešno prezentuju narodnu kulturu slovačke vojvođanske enklave. Među najzapaženije izložbe izdvajamo izložbu pod nazivom "Berba hmelja" i "Žetva u uspomenama".

Za svakog ponešto: Manifestacije koje nudi Bački Petrovac (FOTO)

- Prioritet kod nas su tematske izložbe. Od početka do sada smo organizovale više od 50 izložbi. Bila je žetva, branje hmelja, konoplja, berba kukuruza, tradicija naših nošnji, kako se prave nošnje, šta se radi za vreme hladnih zimskih večeri i tako dalje. Ima mnogo interesantnjih tema koje volimo da prikažemo - rekla je Maria.

medenjaci
medenjaci
Foto: Privatna arhiva

Petrovačke žene se bave i ručnim radovima, sa kojima se prezentuju na raznim prodajnim izložbama, vašarima, bazarima i sajmovima. Svakog posledjeg petka u mesecu prave kolače i pecivo i na taj način doprinose svom Udruženju.

- Ove godine smo krenule da se bavimo nekim novim akrivnostima koje nismo do sada. Nekoliko godina već imamo dan otvorenih vrata i tada pravimo kolače, a svakog poslednjeg petka u mesecu pravimo pecivo i kolače i tako zarađujemo novac. Sada imamo i novost, pravimo i svadbarski kupus, to je naš specijalitet u njemu ima mnogo mesa, a malo kupusa. To je ukusno i dobro i svi ga vole - govori Maria.

Ovo je JEDINI profesionalni slovački teatar u Srbiji, a evo u kom gradu se nalazi!

Od skoro su počele da prave specijalitet koji se naziva "Pirohe".

- Pirohe su slatki specijalitet koji smo od skoro počele da pravimo. To je testenina, ali ne kao rezanci nego se razvije testo, pa se stavi pekmez od šljiva, koji isto pravimo same i odozgo testo. Podeli se na četiri dela i onda se stavi u vrelu vodu. Kada se izvadi iz vode, preko toga se pospe mak - objašnjava Maria.

Organizuju i predavanja iz raznih oblasti (medicine, ekologije, pedagogije, psihologije, poljoprivrede i sl.) i na taj način omogućuju neformalnu edukaciju žena.

U svojoj sredini, ali i šire, uzimaju učešće u brojnim humanitarnim akcijama. Organizuju sakupljanje novca i odeće za bolesne i nemoćne, kao i za decu sa posebnim potrebama. 

Mesto gde mladi rado provode svoje vreme - slovačka gimnazija “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu

Udruženje petrovačkih žena je podstaklo više od sto ekoloških akcija, kao što su sređivanje parkova, zelenih površina, groblja, okoline zgrade Mesne zajednice i Matice slovačke, najstarije kuće u Bačkom Petrovcu.

Njihova bogata i raznovrsna delatnost je podstakla osnivanje mnogih udruženja žena u drugim slovačkim sredinama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd