Skip to main content
Apatin

Otvaramo vrata "Dom kulture Apatin" (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Objekat se sastoji od tri istovremeno zasebne celine međusobno povezane pod pravim uglom u ne u istoj ravni

Dom kulture Apatin sagrađen je oko 1950. godine kao tipski objekat za potrebe organizovanog društvenog života u skladu sa ideologijom socijalizma posle drugog svetskog rata. To je prva građevina koju su sagradili građani, prevashodno kolonisti iz Like i Banijeputem masovne akcije što je bio oblik izgradnje ratom prušene zemlje i uspostavljanja nove socijalističke vlasti.

Objekat se sastoji od tri istovremeno zasebne celine međusobno povezane pod pravim uglom u ne u istoj ravni. To je kombinacija celina, prizemnog, jednospratnog i dvospratnog dela. Arhitektonski minimalizam i geometrizam zastupljen je u ravnim površinama, paralelni niz identičnih prozora, krovna konstrukcija na dve vode sa zabatima, lukovi nad ulazima i arkada nad tremom iznad glavnog ulaza. Jedina dekoracija je polulučni niz na fasadi između prizemlja i prvog sprata.

Dom kulture je rekonstruisan i izvršena je adaptacija prostorija prema najsavremenijim standardima za realizaciju programa iz svih oblasti umetnosti, kao restauracija i konzervacija fresaka u periodu od 1996-2001. iz sredstava republike Srbije i opštine Apatin.

Objekat Doma kulture zajedno sa freskama proglešen je kao kulturno dobro kao spomenik kulture od istorijskog značaja i danas se nalazi na listi rariteta i zanimljiv je kako za istoričare umetnosti tako i za domaće i strane turiste. Posebno je značajno da predstavlja nivo kulturne svesti naše sredine kojom se poštuju vrednosti prošlih generacija i vremena.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd