fbpx
Skip to main content
Zasavica

Sve lepote Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Mesto za odmor i rekreaciju

Očuvanost izvornih pejsaža, autentična folkorna obeležja i kulturno-istorijski spomenici predstavljaju Zasavicu kao jedinstvenu i zaokruženu turističku celinu.

Živopisna smena šuma, vlažnih livada, širokih obala i same vode, bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, tradicionalan način života na reci oslikan kroz folklor i svakodnevni život, istorijsko nasledje koje seže u pradavna vremena, pruža posetiocima tokom. Odmor, rekreacija, plovidba, osmatranje i proučavanje prirode u Specijalnom Rezervatu Prirode "Zasavica" može biti ostvariv i za Vas.

Obrazovni programi za đake i studenate u cilju proučavanja prirodnih vrednosti preporučuju se kroz jednodnevne i višednevne boravke i stručno pripremljene programe i aktivnosti.

Zbog svog biodiverziteta, prisustva reliktnih, endemičnih i retkih vrsta i njihovih životnih zajednica, nedovoljno podataka o nekim grupama organizama, kao što je slučaj sa insektima, mogućnosti praćenja inter i intraspecijskih odnosa, interakcije abiotičkih i biotičkih faktora, područje se može odrediti kao intersantno i pogodno za naučna i stručna istraživanja.

Sportskim ribolovcima je, na posebno uređenim lokacijama i čekama omogućen, uz malo sreće, ulov lepih primeraka divljeg šarana, štuke ili zlatnog karaša.

Vožnja čamcima kroz samu Zasavicu za ljubitelje foto-safarija pravo je uživanje pošto vas priroda nikada ne ostavlja ravnodušnim, a kao posebna atrakcija nudi se eko hleb i mačvanska riba na talandari.

 

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd