fbpx
Skip to main content
Boško Vučurević

Uspeh vojvođanske agrarne privrede

Foto: Privredna komora Vovodine
Uprkos pandemiji postigli veliki uspeh.

1.    Prva polovina godine uspešna je za vojvođanske privrednike uprkos pandemiji ? 

- Za prvih šest meseci vojvođanski privrednici realizovali su 40,9% ukupne spoljnotrgovinske razmene agrara Republike Srbije, što je oko milijardu evra, i veća je za  11,2% u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz agrara međugodišnje posmatrano u AP Vojvodini veći je za 6,6%, dok je uvoz veći za 22,8% - objašnjava predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. 

- Zanimljivo je da je proizvod sa najvećim učešćem u izvozu agrarnih proizvoda u Srbiji kukuruz, a skoro tri četvrtine od toga  su  izvoznici iz AP Vojvodine. Za prvih šest meseci kukuruz je izvezen u vrednosti od 190 miliona evra. Upoređivanjem sa prethodne dve godine beleži se konstantan rast izvoza. S druge strane u prvoj polovini godine beleži se najveći rast kod izvoza soje od 57,8%. 

Boško Vučurević
Boško Vučurević
Foto: Privredna komora Vovodine

2.    Da li je  pandemija imala uticaja i na porast potražnje za nekim namirnicama?

- Najznačajniji uvozni proizvod su banane, a za prvih  šest meseci najveći rast zabeležen je kod uvoza mesa od domaćih svinja i limuna. Rast uvoza limuna mogao bi da se objasni činjenicom da je u drugom talasu korone porasla prodaja zdrave hrane u maloprodaji za oko 40% a voća 20%. Inače u prvih šest meseci u Vojvodini beleži se  porast prometa robe na malo u trgovini od 2,9%. Dosadašnje mere Vlade uticale su bitno,  pored očuvanja radnih mesta i opstanka malih i srednjih preduzeća, i na potrošnju - ističe Vučurević. 

- Rumunija je najznačajniji izvozni spoljnotrgovinski partner pokrajine, a Nemačka uvozni. Vojvođanski privrednici ostvaruju najveći suficit iz razmene sa zemljama Evropske unije – čak 51 %.  

- Ono što zasigurno predstavlja veoma ozbiljan potencijal ekonomskog razvoja i ukupne makroekonomske stabilnosti jeste upravo agrarna spoljna trgovina Vojvodine - pokrivenost uvoza izvozom u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda  je vrlo visoka (219%) . To znači da izvoz agrarnih proizvoda čini jednu četvrtinu ukupnog vojvođanskog izvoza, dok je učešće uvoza u ukupnom uvozu 11,7%.  

3.    Da li se u vreme Кovida- 19 radi na novim projektima ? 

- Privredna komora Vojvodine je kao deo jedinstvenog komorskog sistema tu za naše privrednike. I sada, u ovakvim uslovima radimo na novim projektima. Iako su rezultati u oblasti poljoprivrede o kojima sam govorio najistaknutiji jer smo prepoznatljivi kao regija u kojoj dominira poljoprivreda, treba istaći snažnu prerađivačku industriju u kojoj prehrambena industrija predstavlja značajan deo. Кao što sam rekao mi u komori radimo na novim projektima i nalaženju novih tržišta. Radimo na pripremi nove investicije sa jednim našim privrednikom - investicija bi u svojoj sredini trebalo da donese više od 100 radnih mesta i da donese devizni prihod od 20 miliona evra godišnje. Na tom primeru vidite da privreda ne stoji i ne može da stoji i da se trudimo da razvijamo ideje i utičemo na zajedničko kreiranje privrednog ambijenta u našoj zemlji - poručuje predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd