Skip to main content
Park

UŠUŠKANA OAZA U CENTRU PANČEVA: Park na Trgu kralja Petra Prvog (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Park na Trgu kralja Petra Prvog, u Pančevu, jedan je od najvećih i najlepših gradskih trgova

Trg kralja Petra 1, prostire se na površini od 1,95 hektara. Bogat je zelenilom, te je preko leta zbog debele ladovine omiljeno mesto građana za odmor. U neposrednoj okolini trga nalazi se zgrada Gradske uprave Grada Pančeva, Narodni muzej, Stara pošta, hotel Sloboda, Štapska zgrada, Grafova kuća...

Trg je obrazovan 1761. godine, a današnje prostorne obrise dobija krajem 18. veka. Osim česte promene imena, prostor je menjao i namenu, bio je vojni poligon, pijaca i park. Trg Velike pijace je krasio Veliki krst posvećen Svetoj Trojici. Ovaj simbol trga podignut je 1804. godine, a izrađen je od ružičastog mermera. 

Na Velikoj pijaci iskopan je 1830. godine javni bunar, a na njoj se nalazi i prangija iz koje se pucalo u "opasnim ili svečanim prilikama". Prangija se i danas nalazi na trgu.

Poseban ukras trga je i Fontana "Vodeni cvet" izgrađena 1973. godine, delo vajara Božidara Jovovića i arhitekte Ivana Jelića. Park je dobro opremljen za dečiju igru, moderno uređen, prava oaza i mira i zabave za sve građane.

Više informacija o Gradskom parku pogledajte u sledećem videu:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd