Utorak 19. mar 2024.
Odavanje počasti junacima iz otadžbinskih ratova

Odata počast junacima iz otadžbinskih ratova u Velikoj Plani

Položeni venci na spomen-česmu borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskim ratovima

Polaganjem venaca na spomen-česmu borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskim ratovima od 1990. do 1999. danas je u centru Velike Plane, u prisustvu kompletnog opštinskog rukovodstva, na čelu sa predsednikom Igorom Matkovićem i porodicom poginulih boraca, obeležena godišnjica početka rata u Hrvatskoj.

Leto u Kovačici: Evo šta sve možete da doživite tamo!

Stara Pazova - jedna od najuspešnijih opština u Srbiji

Velika Plana je verovatno jedina opština u Srbiji i RS koja svake godine, duže od dve decenije, obeležava početak ratova u bivšoj SFRJ i stradanja srpskog naroda.

Na ratištima širom Jugoslavije, od Splita, Kostajnice i Vukovara, preko Donjeg Vakufa i Srebrenice, do Košara i Paštrika, poginuo je 31 borac čija je porodica u vreme poslednjih živela u Velikoj Plani ili se kasnije doselila u ovo mesto.

Odavanje počasti junacima iz otadžbinskih ratova
Foto: Dušan Marić

Srvi iz Hrvatske smatraju da je rat počeo 17.avgusta 1990. kada su hrvatske policijske i paravojne jedinice oružanom intervencijom pokušale da spreče održavanje referenduma na kojem su se Srbi u krajini izjašnjavali da li žele da dobiju autonomiju i ostanu u SFRJ.

Glavni cilj hrvatskih oružanih snaga je bio da razoružaju regularnu srpsku policiju u kninu i drugim krajiškim gradovima. Da bi to sprečili, lokalni Srbi pod komandom Milana Martića i Milana Babića, su blokirali puteve u južnoj Hrvatskoj. Za sprečavanje puteva uglavnom su koristili drvene trupce, pa su ovi događaji poznati kao Balvan revolucija.

Odavanje počasti junacima iz otadžbinskih ratova
Foto: Dušan Marić

Hrvatska je na blokadu puta odgovorila slanjem specijalnih odreda policije u helikopterima, koji je trebalo da izvrše desant na Knin, ali su ih presreli avioni Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i primorali da se vrate u Zagreb.

- Znam da je za porodice poginulih bol večan, a gubitak nenadoknadiv, ali žrtva njihovih najmilijih nije bila uzaludna. Zahvaljujući njima i hiljadama drugih junaka koji su na ratištima od Knina do Prizrena dali život za otadžbinu, mi danas živimo u slobodi. Obavezni da ih nikad ne zaboravimo i da branimo Srbiju i Republiku Srpsku onako kako su ih oni branili – rekao je Svetomir Tirnanić, predsednik udruženja boraca ratova od 1990. do 1999.godine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd