fbpx
Skip to main content
Johan Ertl

VELIKI SINOVI ODŽAKA: Sjaj i beda čuvene porodice Ertl, uspon Johana i tragična smrt Franca

Foto: Wikipedia
Nemačka porodica Ertl spada među najzaslužnije za razvoj Odžaka

Johan Ertl spada među najznačajnije ličnosti koji su živeli u vojvođanskom mestu Odžaci. Lokalni stanovnici nazvali su ga “Velikim sinom Odžaka” zbog svega što je uradio za to vojvođansko mesto.

HOTEL DUNAV SRUŠEN ZBOG LEPE ANE: Neverovatna priča iz Bačke Palanke

URBANA LEGENDA IZ BAČKE PALANKE: Vozačima se ukazuju MRTVI HAZARI sa GROBLJA! (FOTO)

Porodica Ertl su takozvane podunavske švabe. Doselili su se u Odžake još u vreme nemačke kolonizacije 1755. godine.

Johan Ertl je rođen u Odžacima 1882. godine. Njegov otac Franc bavio se proizvodnjom kudelje i sa Piterom Orioltom bezuspešno je pokušao da 1900. otvori fabriku kudelje. Ideja mu je bila da napravi fabriku nalik onoj koju je video u Segedinu, ali mu to nije iz prve pošlo za rukom.

Međutim, uz savete sina Johana Ertla 1907. konačno uspeva u svojoj nameri da u Odžacima napravi pogon za proizvodnju kudelje od konoplje. U fabriku je uložio sve što je imao kako bi zaposlio 200 radnika. Njegov sin Johan Ertl napravio mu je proračun da samo sa tolikom radnom snagom može da se postigne ozbiljna proizvodnja i da se uloženo kasnije povrati.

Konoplja
Foto: SD/ilustracija

Zlatno doba fabrike Johana Ertla nastalo je 1929. godine kada je fabrika u tadašnjoj Jugoslaviji imala 880 zaposlenih. Proizvodnja se širila i posle 1930. tu su počeli da se pravi i jutani tepisi i svilena tkanina.

Fabrika Johana Ertla postala je najveća u Evropi za proizvodnju kudelje. Koliko je ova fabrika u Odžacima bila značajna verovatno najbolje svedoči činjenica da se upravo tu određivala cena kudelje za celu Evropu.

Johan Ertl je postao i poslanik u parlamentu Kraljevine Jugoslavije posle Prvog svetskog rata kao predstavnik nemačke nacionalne manjine u Vojvodini. Umro je 1922. godine, a njegov potomak Franc Ertl nastavio je da uspešno vodi posao.

Odžaci
Foto: Wikipedia

Fabrika je radila sve do Drugog svetskog rata, a onda su je oteli nemački okupatori. Franc Ertl nije želeo da otvoreno podržava naciste, zbog čega je sve do kraja rata živeo u Odžacima. Sudbina mu je namenila tužnu smrt pošto su ga 1944. mučki ubili partizani koji su oslobodili Odžake.

Porodična kuća koju je sagradio Johan Ertl u Odžacima danas je pod zaštitom države. Danas vilu Ertl koristi Tehnička škola iz Odžaka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd