fbpx
Skip to main content
backi petrovac

Verske ustanove koje krase ovu vojvođansku opštinu (FOTO)

Foto: backipetrovac.rs
Spoj vera

 Opština Bački Petrovac, u Vojvodini, ima veliki broj verskih ustanova.

Jedna od NAJSTARIJIH biblioteka u Vojvodini: Nalazi se u ovom gradu i ODUŠEVIĆE vas svojim sadržajem (FOTO)

Velike riznice istorije i kulture: Narodni muzej u Bačkom Petrovcu i Muzej vojvođanskih Slovaka (FOTO)

BACKI PETROVAC

Bački Petrovac
Foto: Vojvodina

Katolička crkva Sv. Adalberta

Do kraja Prvog svetskog rata u Petrovcu ne postoji katolička zajednica. Tek po dolasku prvih doseljenika iz Hrvatske i Bosne, javlja se potreba za izgradnjom crkve, na inicijativu katoličkog biskupa Lajča Budanovića 1937. godine u centru naselja počinje izgradnja crkve koja je posvećena Sv. Adalbertu.

Baptistička crkva

Osnovana je davne 1897. godine. Stara crkvena zgrada u centru naselja tako je doživela svoj 100.godišnji jubilej. Zbog rasta broja vernika 2000.godine se rodila vizija o gradnji novog, savremenog molitvenog doma sa svim propratnim sadržajima. Sledećih godina se ova vizija i ostvarila. Ceo projekat je uglavnom izgrađen dobrovoljnim radom domaćih i nekoliko stranih grupa.

Svečano otvaranje nove crkvene zgrade bilo je 26.juna 2005.godine. Moto svečanosti je bio: „… jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima.“ ( Sveto pismo, Isaija 56,7b). Ovaj stih i danas odražava samoposlanje i službu baptističke crkve kako u Petrovcu, tako i šire. Osim glavne sale ( kapaciteta 850 sedišta ) postoje i pomoćne prostorije za kreativne službe svim generacijama.

Slovačka Evangelička crkva

Građevina koja će vam privući pažnju dok se približavate Bačkom Petrovcu je svakako Slovačka Evangelička crkva sa svojim tornjem i zvonikom. Po veličini je druga Evangelička crkva u Evropi, izgrađena po projektu inženjera Jakoba Šmausa 1823. godine, na mestu prve podignute crkve iz 1783. godine čime je Petrovac postao centar duhovnog života Slovaka u Bačkoj.

GLOŽAN

Gložan
Foto: SD/ilustracija

Evangelička crkva

Na obali Dunava kod naselja u rimskom periodu za vreme vladavine cara Dioklecijana je podignut castrum (utvrđenje) Onagrinum, koji je važan za slovačko stanovništvo u Gložanu jer su od kamena ove tvrđave postavili temelje evangelističke crkve mnogo kasnije 1792. godine. Posvećenje hrama je održano 1797. Velike rekonstrukcije su izvršene 1924. i krajem XX veka.

Pravoslavna crkva Sv.Jovana Krstitelja

Pominje se u spisima još u XVIII veku. Crkva koja se sad nalazi u Gložanu je sagrađena 1839., unutrašnjost je skromno uređena, ikonopisi nemaju veću umetničku vrednost, jedina vrednija ikona je poklon Petra Vasilića iz Čiba ( Čelareva) iz 1856. godine. Crkva je posvećena Jovanu Krstitelju. Krajem XIX veka u Gložanu se pominje i crkvena škola. Pravoslavna crkva u ovom naselju vrši svoju funkciju do kraja Drugog svetskog rata kad se većina srba seli u susedna naselja. Crkva se održava u dobrom stanju a poslednje renoviranje je izvršeno 1961. godine.

U Bačkom Petrovcu imate mesta koja će vas vratiti nekoliko decenija unazad (FOTO)

MAGLIĆ

Maglić
Foto: SD/ilustracija

Pravoslavna crkva Sv.Lazara

Nakon Drugog svetskog rata u Buljkesu se menja nacionalna struktura i preovladava stanovništvo srpske nacionalnosti. Usled naseljavanja porodica pravoslavne veroispovesti, javlja se potreba za izgradnjom i nove crkve. Temelji crkve su postavljeni 2006.godine i gradnja još uvek traje. Crkva je posvećena Svetom Lazaru.

Nemačka evangelistička crkva

U drugoj polovini XVIII veka, prilikom naseljavanja tadašnjeg Buljkesa, a današnjeg Maglića, podignuta je drvena građevina za molitvu. Pošto je zbog lošeg materijala ubrzo postala trošna i ruševna, stanovnici Buljkesa su 1814. godine jednoglasno odlučili da izgade novu crkvu.

Kamen temeljac je položen 29.septembra 1817.godine, a u oktobru 1820.godine crkva je bila sagrađena. Iznad vrata postavljen je natpis "Deo et DeVoton BULkeszenes DICant eVangeLICI", što u prevodu znači: "Posvećena predanost Bogu od evangeličkih Buljkešana", s tim što se godina 1820. čita iz velikih latinskih slova.

Spoljašnji izgled građevine je u baroknom stilu. Unutrašnjost crkvene zgrade je oštećena nakon Drugog svetskog rata.

KULPIN

Kulpin
Foto: SD/ilustracija

Evangelistička crkva

Nastala je 1875. godine, izgrađena 132 godine posle naseljavanja slovaka u Kulpinu. Ovaj sakralni objekat gradio je poznati novosadski graditelj Alojz Čoček u neoromanskom stilu. Orgulje u crkvi su dvojmanualne, kupljene u Pešti 1891 godine. Ono što ih čini unikatnim je skulptura kralja Davida sa harfom smeštena na vrhu.

Na oltarskoj slici je predstavljena Poslednja večera, verzija najsličnija Da Vinčijevoj. Kao i većinu hramova odlikuje ga izuzetna akustičnost, što su iskusili mnogi poznati muzičari koncertirajući u ovom hramu.

Pravoslavna crkva Vaznesenja gospodnjeg

Na mestu tada stare crkvice porodica Stratimirović podiže novu crkvu 1813. godine. Ikonostas u crkvi je delo čuvenog ikonopisca Jovana Kljajića. To je jedinstveno delo kakvog nema ni u jednoj vojvođanskoj crkvi. Svi članovi čuvene porodice Stratimirović, koja je predstavljala najviši nivo srpske vojne i crkvene aristokratije u Habsburškoj monarhiji su sahranjeni u porti ove crkve.

Tekst koji ste pročitali realizovan je u okviru projekta ,,Bački Petrovac - mesto koje volim", koji se realizuje u saradnji sa istoimenom opštinom.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd