Skip to main content
 • Read more Nemačka Svet

  Eksplozija u Nemačkoj: Povređeno 25 ljudi, zgrada u PLAMENU, vatrogasci još gase požar (FOTO/VIDEO)

 • Read more Evropska unija Info

  Nastavak pregovora sa EU: Srbija otvara još DVA POGLAVLJA

 • Read more Sirija Sirija

  Pobunjenici se pridružili Asadovim snagama: Počela zajednička borba protiv DŽIHADISTA na jugu Sirije

 • Read more Dušica Jakovljević, Luna Đogani Zadruga

  LUNA, ANABELA TE KORISTI! Dušica UĆUTKALA Anabelu, a onda je usledio novi NAPAD! (VIDEO)

 • Read more Celulit Lepota

  Dermatolozi otkrivaju: Evo da li ANTICELULIT kreme zaista deluju!

 • Read more EU, Brisel Svet

  Vanredni sastanak u Briselu: Predstavnici ŠEST zemalja EU o izbegličkom pitanju

 • Read more Turska, Izbori u Turskoj Svet

  (UŽIVO) Prvi put od uvođenja predsedsedničkog sistema: Počeli IZBORI u Turskoj, Erdogan ponovo FAVORIT (FOTO)

backi petrovac

Verske ustanove koje krase ovu vojvođansku opštinu (FOTO)

Foto: backipetrovac.rs
Spoj vera

 Opština Bački Petrovac, u Vojvodini, ima veliki broj verskih ustanova.

Jedna od NAJSTARIJIH biblioteka u Vojvodini: Nalazi se u ovom gradu i ODUŠEVIĆE vas svojim sadržajem (FOTO)

Velike riznice istorije i kulture: Narodni muzej u Bačkom Petrovcu i Muzej vojvođanskih Slovaka (FOTO)

BACKI PETROVAC

backi petrovac
Foto: SD/ilustracija

Katolička crkva Sv. Adalberta

Do kraja Prvog svetskog rata u Petrovcu ne postoji katolička zajednica. Tek po dolasku prvih doseljenika iz Hrvatske i Bosne, javlja se potreba za izgradnjom crkve, na inicijativu katoličkog biskupa Lajča Budanovića 1937. godine u centru naselja počinje izgradnja crkve koja je posvećena Sv. Adalbertu.

Baptistička crkva

Osnovana je davne 1897. godine. Stara crkvena zgrada u centru naselja tako je doživela svoj 100.godišnji jubilej. Zbog rasta broja vernika 2000.godine se rodila vizija o gradnji novog, savremenog molitvenog doma sa svim propratnim sadržajima. Sledećih godina se ova vizija i ostvarila. Ceo projekat je uglavnom izgrađen dobrovoljnim radom domaćih i nekoliko stranih grupa.

Svečano otvaranje nove crkvene zgrade bilo je 26.juna 2005.godine. Moto svečanosti je bio: „… jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima.“ ( Sveto pismo, Isaija 56,7b). Ovaj stih i danas odražava samoposlanje i službu baptističke crkve kako u Petrovcu, tako i šire. Osim glavne sale ( kapaciteta 850 sedišta ) postoje i pomoćne prostorije za kreativne službe svim generacijama.

Slovačka Evangelička crkva

Građevina koja će vam privući pažnju dok se približavate Bačkom Petrovcu je svakako Slovačka Evangelička crkva sa svojim tornjem i zvonikom. Po veličini je druga Evangelička crkva u Evropi, izgrađena po projektu inženjera Jakoba Šmausa 1823. godine, na mestu prve podignute crkve iz 1783. godine čime je Petrovac postao centar duhovnog života Slovaka u Bačkoj.

GLOŽAN

gložan
Foto: SD/ilustracija

Evangelička crkva

Na obali Dunava kod naselja u rimskom periodu za vreme vladavine cara Dioklecijana je podignut castrum (utvrđenje) Onagrinum, koji je važan za slovačko stanovništvo u Gložanu jer su od kamena ove tvrđave postavili temelje evangelističke crkve mnogo kasnije 1792. godine. Posvećenje hrama je održano 1797. Velike rekonstrukcije su izvršene 1924. i krajem XX veka.

Pravoslavna crkva Sv.Jovana Krstitelja

Pominje se u spisima još u XVIII veku. Crkva koja se sad nalazi u Gložanu je sagrađena 1839., unutrašnjost je skromno uređena, ikonopisi nemaju veću umetničku vrednost, jedina vrednija ikona je poklon Petra Vasilića iz Čiba ( Čelareva) iz 1856. godine. Crkva je posvećena Jovanu Krstitelju. Krajem XIX veka u Gložanu se pominje i crkvena škola. Pravoslavna crkva u ovom naselju vrši svoju funkciju do kraja Drugog svetskog rata kad se većina srba seli u susedna naselja. Crkva se održava u dobrom stanju a poslednje renoviranje je izvršeno 1961. godine.

U Bačkom Petrovcu imate mesta koja će vas vratiti nekoliko decenija unazad (FOTO)

MAGLIĆ

maglić
Foto: SD/ilustracija

Pravoslavna crkva Sv.Lazara

Nakon Drugog svetskog rata u Buljkesu se menja nacionalna struktura i preovladava stanovništvo srpske nacionalnosti. Usled naseljavanja porodica pravoslavne veroispovesti, javlja se potreba za izgradnjom i nove crkve. Temelji crkve su postavljeni 2006.godine i gradnja još uvek traje. Crkva je posvećena Svetom Lazaru.

Nemačka evangelistička crkva

U drugoj polovini XVIII veka, prilikom naseljavanja tadašnjeg Buljkesa, a današnjeg Maglića, podignuta je drvena građevina za molitvu. Pošto je zbog lošeg materijala ubrzo postala trošna i ruševna, stanovnici Buljkesa su 1814. godine jednoglasno odlučili da izgade novu crkvu.

Kamen temeljac je položen 29.septembra 1817.godine, a u oktobru 1820.godine crkva je bila sagrađena. Iznad vrata postavljen je natpis "Deo et DeVoton BULkeszenes DICant eVangeLICI", što u prevodu znači: "Posvećena predanost Bogu od evangeličkih Buljkešana", s tim što se godina 1820. čita iz velikih latinskih slova.

Spoljašnji izgled građevine je u baroknom stilu. Unutrašnjost crkvene zgrade je oštećena nakon Drugog svetskog rata.

KULPIN

kulpin
Foto: SD/ilustracija

Evangelistička crkva

Nastala je 1875. godine, izgrađena 132 godine posle naseljavanja slovaka u Kulpinu. Ovaj sakralni objekat gradio je poznati novosadski graditelj Alojz Čoček u neoromanskom stilu. Orgulje u crkvi su dvojmanualne, kupljene u Pešti 1891 godine. Ono što ih čini unikatnim je skulptura kralja Davida sa harfom smeštena na vrhu.

Na oltarskoj slici je predstavljena Poslednja večera, verzija najsličnija Da Vinčijevoj. Kao i većinu hramova odlikuje ga izuzetna akustičnost, što su iskusili mnogi poznati muzičari koncertirajući u ovom hramu.

Pravoslavna crkva Vaznesenja gospodnjeg

Na mestu tada stare crkvice porodica Stratimirović podiže novu crkvu 1813. godine. Ikonostas u crkvi je delo čuvenog ikonopisca Jovana Kljajića. To je jedinstveno delo kakvog nema ni u jednoj vojvođanskoj crkvi. Svi članovi čuvene porodice Stratimirović, koja je predstavljala najviši nivo srpske vojne i crkvene aristokratije u Habsburškoj monarhiji su sahranjeni u porti ove crkve.

Tekst koji ste pročitali realizovan je u okviru projekta ,,Bački Petrovac - mesto koje volim", koji se realizuje u saradnji sa istoimenom opštinom.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd