fbpx
Skip to main content
backi petrovac

Autentična slovačka kuća u kojoj se nalazi galerija Vladimira Urbančeka (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Veliki slikar hiperrealista koji je svoje rodno mesto predstavio svetu

Vladimir Urbanček rođen je 1941. godine u Bačkom Petrovcu. Bio je veliki slikar hiperrealista, ali su ga životne prilike odvukle iz rodnog kraja najpre u Nemačku, a zatim u Sjedinjene američke države, gde je živeo jedanaest godina.

Uverite se i sami: Ostaćete bez daha kada kročite u prelepu unutrašnjost dvorca Dunđerski (FOTO/VIDEO)

Vratio se ubrzo u Bački Petrovac jer ga je vukla prevelika želja da se vrati u rodni grad. U njemu nije našao adekvatni posao pa je bio primoran da otputuje nazad u SAD. Tamo je završio umetničku školu i prezentovao svoje radove na kolektivnim izložbama.

backi petrovac
Foto: Srbija Danas

Najčešća tema koju ste mogli da vidite na njegovim radovima je bio rodni kraj. Nakon povratka iz inostranstva, u rodno mesto doneo je upravo sve uljane slike čija je tema baš njegov Bački Petrovac. Otvorio je svoju galeriju u kojoj je ostavio sva svoja dela. 

backi petrovac
Foto: SD/ilustracija

U autentičnom ambijentu slovačke kuce u kojoj se nalazi Galerija, uz druženje sa domaćinima možete uzeti aktivno učešće u stvaranju umetničkih dela, ali takođe možete i slikati uz instrukcije umetnika.

Njegove slike koje su ulje na platnu možemo na neki način svrstati u realizam, ali i hiperrealizam. Slike nisu na prodaju već su njegov poklon ovom selu. 

Ovo je JEDINI profesionalni slovački teatar u Srbiji, a evo u kom gradu se nalazi!

Hiperrealizam (superrealizam, nadovezuje se na fotorealizam) je umetnički pravac koji potiče iz Sjedinjenih Američkih Država. Javlja se u slikarstvu kao i u vajarstvu od 60ih godina 20. veka, zatim i u literaturi, stripu, filmu. Zasniva se na postmoderne filozofiji Žana Bodrijara.

Slikari upotrebljavaju često akrilne boje i slike velikog formata. Motivi mogu biti dekadentni a po nekada i sasvim na granicama banalnosti, a svoju pregnantnost dobijaju tehnikom i savršenstvom obrade što čoveka tera da se zamisli.

 

Na svim umetničkim slikama koje je ostavio za sobom možete da osetite jaku nostalgiju koja je prisutna.

Na njima se mogu videti specifičnosti petrovačkih ulica, raznovrsnost boja seoskih dvorišta, toplina zidanog šporeta u staroj kuhinji, petrovačke njive sa bunarima, nošnje idt. Sve slike zajedno nose jednu temu koju sam autor naziva "Moje rodno mesto". Svaka slika zrači optimizmom i ljubavlju. 

 

Zuzke Medveđ - slikarka dvadesetog veka i samouka seoska devojka iz Bačkog Petrovca (FOTO)

"Petrovac Vladimira Urbančeka"

Jan Kišgeci je sastavio knjigu "Petrovac Vladimira Urbančeka" jer je procenio kvalitet ovih umetničkih slika. Knjigu je objavila Matica slovačka u Srbiji u izdanju Matični portreti, dok su finansije obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Ured za Slovake u inostranstvu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Osim sastavljača Dr. Jana Kišgecija, u knjizi se nalazi i tekst slikara Vladimira Urbančeka, u kojem piše o svom životu i delu.

U Bačkom Petrovcu, 16. januara 2014 je održana prezentacija knjige Jana Kišgecija.

 

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd