fbpx
Skip to main content
Đerđ Doža

Vojvođanski ROBIN HUD: Beograd mu je dao MOĆ, a slave ga i HRIŠĆANI i KOMUNISTI

Foto: Vikipedia
Ovog heroja i danas podjednako slave Srbi, Mađari i Rumuni

Mađarski revolucionar i borac za slobodu Đerđ Doža istorijska je ličnost koja se i danas jako ceni u vojvođanskoj opštini Žabalj.

Đerđ Doža je rođen oko 1470. godine u Dalnoku (Erdelj, Mađarska) i bio je jedan od vođa seljačke bune protiv Turaka početkom 16. veka.

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Od Fijakerijade do Haiku festivala: Najpoznatije manifestacije u Odžacima

Vojnu obuku završio je u Beogradu gde je stekao čin konjičkog kapetana. Zbog pokazane hrabrosti u borbi protiv Otomanskog carstva u Beogradu dobija plemićku titulu i pravo na svoj grb, a posebno priznanje dodeljuje mu i srpski despot Jovan Branković.

Đerđ Doža
Foto: Vikipedia

Doža je dugo godina pljačkao turske vlastodržce, a plen je potom odnosio na prostor današnje Vojvodine gde ga je delio sirotinji, zbog čega ga mnogi danas porede sa Robinom Hudom.

Pošto je stekao veliki ugled u narodu, tadašnji vladar Mađarske Tamaš Bakoc određuje u dugovoru sa papom Lavom desetim za vođu rata protiv Turaka. Doža je dobio zadatak da iskoristi svoj ugled među seljacima i da napravi bunu protiv Otomanskog carstva, koja je potom trebalo da preraste u krstaški rat.

Doža je zahvaljujući reputaciji čoveka koji brine o sirotinji uspeo da sakupi seljačku vojsku od 100.000 ljudi. Međutim, Bakoc je u poslednjem trenutku postigao dogovor o miru sa turskim sultanom, a Dožinu vojsku je ostavio bez hrane i odeće.

Đerđ Doža
Foto: Vikipedia

Iako bez šansi za pobedom, Doža je odlučio da do kraja ide u ratu protiv Turaka. Turci su ga zarobili na području današnjeg Žablja, a potom su ga prebacili u Temišvar gde su ga mučili i ubili. Na mestu njegovog mučenja u ovom rumunskom gradu danas se nalazi statua Bogorodice.

Đerđa Dožu zbog slobodarskog duha danas podjednako cene Mađari, Srbi u Rumuni. Osim pravoslavaca i katolika, zanimljivo je da ga cene i komunisti, naročito sovjetski, zbog čega je često bio prikazivan na slikama kao zaštitnik radnika i seljaka.

Mnoge ulice na području Vojvodine i danas nose ime Đerđa Dože, kao i u Mađarskoj i Rumuniji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd