fbpx
Skip to main content
VK Proleter

Zrenjanin će iznedriti novu generaciju "zlatnih delfina": Srbija može da bude ponosna na "Proletere" (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Evropski grad sporta Zrenjanin je postao zahvaljujući bogatoj sportskoj tradiciji

Zrenjanin je grad u Srbiji, sa sedištem Srednjobanatskog okruga i predstavlja značajan industrijski centar Banata i Vojvodine.

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada najveći grad u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, međutim, nije samo povoljan geografski položaj, priroda, reke, prepoznatljiva arhitektura i bogata istorija ono što ovaj grad izdvaja od ostalih u Vojvodini i čini ga jedinstvenim.

 Zrenjanin je grad koji nedri, razvija, stvara, ponosi se svojim sportskim uspesima o kojima se nadaleko i naširoko priča, gotovo širom sveta.

Mesto gde sve vrvi od dobre zabave i gurmanluka: U Zrenjaninu manifestacioni turizam iz godine u godinu cveta (FOTO)

Mesto gde sve vrvi od dobre zabave i gurmanluka: U Zrenjaninu manifestacioni turizam iz godine u godinu cveta (FOTO)

"Zrenjanin - grad na Begeju" Ova reka nosi sa sobom priče o sedam vekova života Zrenjaninaca (FOTO)

"Zrenjanin - grad na Begeju" Ova reka nosi sa sobom priče o sedam vekova života Zrenjaninaca (FOTO)

SIMBOL VRBASA ZASIJAĆE PUNIM SJAJEM: Evangelistička crkva uskoro u NOVOM RUHU

SIMBOL VRBASA ZASIJAĆE PUNIM SJAJEM: Evangelistička crkva uskoro u NOVOM RUHU

Grad koji ulaže u sport i njegove talente, zasigurno i vrlo ponosno može i mora poneti zasluženu titulu "Evropskog grada sporta za 2021. godinu" koja je samo dokaz onoga što gradske vlasti rade, njihova ulaganja u sport, ali i protivusluga svih sportista u Zrenjaninu koji su iskoristili sva dobra koja im grad pruža kako bi radili i poboljšali svoje sportske veštine i na taj način omogućili gradu da ponose ovu veliku titutlu i uspeh Zrenjanina, ali i Srbije.

Naime, u Zrenjanin je iz Brisela, sedišta Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta, stigla zastava namenjena evropskim gradovima sporta 2021. godine, sa imenom i grbom grada, obeležjem Republike Srbije i simbolima asocijacije i Evropske unije. Zrenjanin se našao u izabranom društvu desetak evropskih gradova koji su zaslužili titulu "Grad sporta", koja se dodeljuje u kategoriji naselja od 25.000 do 500.000 stanovnika.

Evropski grad sporta Zrenjanin je postao zahvaljujući bogatoj sportskoj tradiciji, visokim sportskim dometima, sportskoj masovnosti i organizovanosti, organizaciji velikih takmičenja i značajnim ugaganjima u sport i sportsku infrastrukturu. 

Ne može se izdvojiti sport koji je zrenjaninski favorit, jer prosto mladi ljudi, ali i oni u svojim najboljim godina koji se bave bilo kojom vrstom sporta u ovom gradu, odnose uspehe na svim poljima i u svim kategorijama. Međutim, postoji jedan koji možemo izdvojiti kao najbolji u poslednje vreme, kao jedan od mnogobrojnih sportova koji niže uspehe kao da su biseri i koji čini ovaj grad ponosnim što ih ima, a to su vaterpolisti vaterpolo kluba "Proleter".

Vaterpolo klub "Proleter" osnovan je 2000. godine u Zrenjaninu, rešenjem Ministarstva omladine i sporta. Klub je sledbenik Vaterpolo kluba "Proleter" Zrenjanin i Vaterpolo kluba "Zrenjanin", a kao dan kluba odabran je 15. novembar i to još davne 1946. godine jer su na taj dan započete vaterpolo aktivnosti u Zrenjaninu.

Ono što je važno istaći jeste glavni cilj ovog kluba, a to je da se klub u obavljanju sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti naročito angažuje na afirmaciji duha olimpizma, podsticanju fer pleja, unapređenju vaspitno-obrazovnog i stručnog rada u sportu, podsticanju i afirmaciji dobrovoljnog rada u sportu, borbi protiv lažiranja, suzbijanju nasilja i dopinga u sportu. Možda je baš ovaj cilj ono što ih izdvaja od mnogih i čini ga onim što danas jeste.

Više o samom klubu, njegovom funkcionisanju, dosadašnjim ulaganjima, uslovima koje pruža članovima i mladim vaterpolistima, ali i budućim projektima koji će doprineti razvoju vaterpola i samog sporta u Zrenjaninu govori trener vaterpolo kluba "Proleter" Dobrica Bradić koji na samom početku razgovora ističe da će klub pokrenuti kampanju kako bi se i markentiški došlo do što većeg broja dece koja će se baviti sportom, odnosno da im se podigne svest o tome koliko je važno bavljenje sportom, konkretno vaterpolom. On navodi niz razloga za neophodnost promocije vaterpola od kojih su ključni kako fizički, tako i psihički, tačnije, koliko je važno formiranje zdrave ličnosti koje se delimično postiže upravo kroz bavljenje sportom i kako im to kroz život može koristiti.

- Ambicije ove sezone su da osvojimo sedmo mesto u Superligi, da se prikažemo u što boljem svetlu u Regionalnoj ligi - izdvaja trener Bradić kao glavne ciljeve ove godine i dodaje da su to realne ambicije koje vaterpolo klub želi da ostvari.

- Svesni smo da smo u samom vrhu Svetskog vaterpola i da ćemo se takmičiti sa najboljim igračima i ekipama na svetu, zato ćemo dati sve od sebe da zadržimo dosadašnji uspeh - rekao je trener vaterpolo kluba "Proleter".

Kada je reč o uslovima u kojima mladi treniraju, kapiten prvog tima Luka Bosić navodi da su odlični, svakog dana se radi u sjajnim uslovima i da Zrenjanin može stati rame uz rame sa mnogo većim i razvijenijim gradovima.

Foto: Vojvodina

- Situacija u vaterpolu se mnogo promenila i poboljšala u proteklih nekoliko godina, a pogotovo ove sezone. Tome doprinosi i činjenica da je vaterpolo u Srbiji jedan od najintenzivnijih sportova i najjača liga, tako da ćemo i mi ove sezone pružiti ljubiteljima vaterpola u Zrenjaninu da dođu i da naše utakmice isprate sa tribina - rekao je kapiten prvog tima vaterpolo kluba "Proleter".

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.  

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd