fbpx
Skip to main content
muzej Racije

Žrtve čija se imena i likovi i danas pamte i poštuju: Muzej Racije sa sobom nosi važnu lekciju i veliku bol (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Racija je počela u Čurugu uveče 4. januara. Pohapšeni su ugledni ljudi, imućniji zemljoposednici, zanatlije, lekari, advokati...

Racija je naziv za nezapamćen i jedan od najstrašnijih genocidnih zločina u istoriji sveta počinjen nad nevinim žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja u  januaru 1942. godine.

Ovaj zločin po surovosti nadmašuje mnoga nečovečna dela, a mesecima brižljivo pripreman od mađarske fašističke vlade, pod pokroviteljstvom mađarskog šefa države Mikloša Hortija.

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode! Šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u ustanku (FOTO)

Ribnička pećina jedinstven dragulj prirode! Šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u ustanku (FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Racija je počela u Čurugu uveče 4. januara. Pohapšeni su ugledni ljudi, imućniji zemljoposednici, zanatlije, lekari, advokati, koji su iste večeri na najsvirepiji način pobijeni i bačeni u zaleđenu Tisu.

Pošto su za dva dana ubili oko 70 osoba, mađarski nacisti su na Badnje dan - 6. januara počeli masovna hapšenja po Čurugu. Prostorije opštine nisu mogle da prime sve "četnike koji pružaju otpor", te su magacini hrane Branka Novakova - Topalova, Trive Šeguljeva i Paula Lampela kao i učionice "Velike škole" pretvoreni u sabirne logore.

U prostorijma škole i magacinima uhapšeni su podvrgnuti žestokom maltretiranju, mučenju i batinanju, da bi zatim svirepo streljani mitraljeskim rafalima u zatvorenim magacinima. Preživeli ili ranjeni su naknadno pojedinačno dotučeni. U Topalovom magacinu je zverski ubijeno preko 500 nevinih ljudi, žena i dece.

Pokolj u Čurugu je trajao  preko Božićnih praznika sve do 17. januara 1942. godine. Nevine stanovnike Čuruga, odrasle muškarce i žene i mlađe, čak i odojčad koju su razbijali o zidove i kamione, ubijali su mađarski vojnici, žandari, policija i njihovi pomagači meštani. Potom su ih kolima nosili na živu Tisu i bacali pod led da se nikom groba ne zna.

Više o ovoj tragediji koji su Vojvođani preživeli, bolnoj istoriji koju i dan danas pamete, sa dubokim poštovanjem odaju počast žrtvama i ponosno govore imena svojih junaka, heroja, govorio je kustos muzeja Racije, koje je osnovalo memorijalno društvo "Racija" u saradnji sa Republikom Mađarskom 2013. godine u Čurugu Lazar Kaćanski.

- Najveći eksponata muzeja jeste sama autentičnost prostora. Eksponati u našem muzeju su fotografije žrtava koje su nam poklon od porodica samih žrtvi kako bi se sačuvala uspomena na te ljude, te žrtve od zaborava - govori kustos i dodaje:

- Glavni cilj našeg muzeje jeste da se mlade generacije dovode ovde, da čuju priču, da saznaju o istoriji našeg naroda. Ne da bi se svetili bilo kome, već da bi im ostao trag onoga šta se desilo u januaru 1942. godine.

Stavovi izraženi u ovom medijskom sadržaju su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav opštine Žabalj.

 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd