Utorak 19. mar 2024.
Gradska kuća Zrenjanin

Zdanje koje krije brojne istorijske odluke: Upoznajte Gradsku kuću u Zrenjaninu! (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Tri su obraćanja s balkona ostavila poseban istorijski pečat

Pod krovovima Gradske kuće u Zrenjaninu već dva veka donose se sve značajne odluke vezane za funkcionisanje grada i regiona, jer su unutar nje zasedale županijske, okružne, sreske i opštinske skupštine, saveti, veća i odbori.

Balkon Gradske kuće, u vremenima bez radija, televizije, interneta i "društvenih mreža", sa ograničenim uticajem štampe i ne baš zavidnim brojem dovoljno pismenih da bi je čitali, često je bio jedino mesto u varoši i jedini način da se građanstvu saopšte značajne informacije.

Činili su to uglavnom gradski dobošari, koji su čitali razne proglase vlasti na glavnom trgu, ali su vesti o ključnim i krupnim istorijskim događajima i turbulencijama saopštavane od samih aktera – vojskovođa, generala, predsednika, političara…

Tri su obraćanja s balkona ostavila poseban istorijski pečat. Najznačajnije je obraćanje pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira", 17. novembra 1918. godine, koji je proglasio oslobađanje tada Velikog Bečkereka posle Prvog svetskog rata, zatim Josipa Broza Tita koji se obratio građanima prilikom posete Zrenjaninu 1952. godine, i 1938.godine obraćanje predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije i počasnog građanina Petrovgrada, Milana Stojadinovića, tokom predizborne kampanje uoči poslednjih parlamentarnih izbora u predratnoj Jugoslaviji.

Sasatvni deo Gradske kuće je i Gradska bašta, nastala je zaslugom peštanskih baštovana koji su ga oformili sledeći savete graditelja rekonstruisane zgrade Partoša i Lehnera. Bašta je u početku predstavljala mesto za odmor činovnika i njihovih gostiju i bila je nedostupna za javnost.

Zanimljivo je da se ispred Gradske kuće nalazi stablo Tise izniklo je oko 1890. godine, a interesantan je podatak da se kod Srba, Tisa upotrebljava protiv uroka, zlih duhova i veštica, a ukućanima donosi zdravlje i dugovečnost. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd