fbpx
Skip to main content
Gradska kuća Zrenjanin

Zdanje koje krije brojne istorijske odluke: Upoznajte Gradsku kuću u Zrenjaninu! (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Tri su obraćanja s balkona ostavila poseban istorijski pečat

Pod krovovima Gradske kuće u Zrenjaninu već dva veka donose se sve značajne odluke vezane za funkcionisanje grada i regiona, jer su unutar nje zasedale županijske, okružne, sreske i opštinske skupštine, saveti, veća i odbori.

Balkon Gradske kuće, u vremenima bez radija, televizije, interneta i "društvenih mreža", sa ograničenim uticajem štampe i ne baš zavidnim brojem dovoljno pismenih da bi je čitali, često je bio jedino mesto u varoši i jedini način da se građanstvu saopšte značajne informacije.

Činili su to uglavnom gradski dobošari, koji su čitali razne proglase vlasti na glavnom trgu, ali su vesti o ključnim i krupnim istorijskim događajima i turbulencijama saopštavane od samih aktera – vojskovođa, generala, predsednika, političara…

Tri su obraćanja s balkona ostavila poseban istorijski pečat. Najznačajnije je obraćanje pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira", 17. novembra 1918. godine, koji je proglasio oslobađanje tada Velikog Bečkereka posle Prvog svetskog rata, zatim Josipa Broza Tita koji se obratio građanima prilikom posete Zrenjaninu 1952. godine, i 1938.godine obraćanje predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije i počasnog građanina Petrovgrada, Milana Stojadinovića, tokom predizborne kampanje uoči poslednjih parlamentarnih izbora u predratnoj Jugoslaviji.

Sasatvni deo Gradske kuće je i Gradska bašta, nastala je zaslugom peštanskih baštovana koji su ga oformili sledeći savete graditelja rekonstruisane zgrade Partoša i Lehnera. Bašta je u početku predstavljala mesto za odmor činovnika i njihovih gostiju i bila je nedostupna za javnost.

Zanimljivo je da se ispred Gradske kuće nalazi stablo Tise izniklo je oko 1890. godine, a interesantan je podatak da se kod Srba, Tisa upotrebljava protiv uroka, zlih duhova i veštica, a ukućanima donosi zdravlje i dugovečnost. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd