Utorak 19. mar 2024.
Brindzove knedle

Znate li šta su BRINDZOVANE KNEDLE? Ovo tradicionalno jelo Slovaka, Srbi OBOŽAVAJU!

Foto: Printscreen Youtube / Rtv Ok
Obavezno probajte ovaj specijalitet

Memorijalni centar Dr.Janka Bulika i Turistička organizacija opštine Kovačica početkom juna organizovali su prvo Međunarodno prvenstvo u kuvanju i jedenju brindzovih knedli. Ova humanitarno – gastronomska – kulturna manifestacija privukla je veliki borj posetilaca, a mnogi među njima prvi put su i probali ovaj slovački specijalitet. 

Krste se sa tri prsta, ali gledaju ka Vatikanu: U srcu Vojvodine grkokatolici čuvaju svoju tradiciju

U Srbiji još ima svedoka dolaska Rusina na ove prostore: Po mnogo čemu specifični verni čuvari tradicije i kultur

Kovačica
Kovačica
Foto: Profimedia

"Bryndzové halušky" ili brindzove knedle su tradicionalno slovačko jelo, koje se sastoji od knedli od krompira sa dodatkom specijalnog ovčijeg sira - "brindza" i pržene slanine. 

Na prvom nadmetanju ove vrste svoje kulinarske, ali i degustatorske sposobnosti pokazale su 21 ekipa iz Slovačke, Srbije, Hrvatske i Rumunije. Osim takmičarskog dela, ovu manifestaciju je pratio i bogat kulturno-umetnički program na letnjoj pozornici. Mnogo smeha, dobre hrane i lepog raspoloženja propratilo je prvo nadmetanje. 

Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom predsednika opštine Kovačica Milana Garaševića, Nj.E. Ambasadora Slovačke republike u Srbiji Dagmara Repčekoveja i predsednika humanitarne organizacije "Humanita pre život" Dr. Jozefa Janikova.

Ovo je prva godina održavanja ove manifestacije, a organizatori, ali i posetioci se nadaju da će postati tradicionalna, te da će se znalci u spremanju ovog jela svake godine nadmetati. 

Ukoloko ove godine niste stigli da posetite Kovačicu za vreme održavanja ovog prvenstva, sledeće nemojte propustiti. Do tada, obavezno probajte brindzove knedle. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd