fbpx
Skip to main content
Zrenjanin

Za zelene oaze kojima će se diviti turisti: U ovom gradu na Begeju sve je spremno da ozeleni (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Grad Zrenjanin i njegovi čelnici imaju jedan cilj - zaštitu životne sredine i investiranje u ozelenjavanje

U momentu kada je životna sredina, kao i njena zaštita, glavna tema sadašnjice u kojoj živimo, svaka opština, grad, ali i zemlja u svetu trudi se da na najbolji mogući način ide u korak sa tehnologijama, da pošumljava, da ozelenjuje, da štiti, čisti i održava svoje reke, šume, parkove i na svaki mogući način utiče na zagađenost vazduha u svojoj oblasti.

Baš takav je i slučaj sa Zrenjaninom, gradom čija su prirodna bogatstva reka Begej, Carska banja i banatska ravnica sa svim svojim čudima od prirode. Gradska vlast i svi nadležni organi iz dana u dan marljivo rade i trude se da ostvare jedan i glavni cilj - stvoriti čistiju i zdraviju životnu sredinu za sve građane.

Bez dobrih đaka, nema ni dobrog društva: Grad na Begeju zna recept za unapređenje školstva (VIDEO/FOTO)

Bez dobrih đaka, nema ni dobrog društva: Grad na Begeju zna recept za unapređenje školstva (VIDEO/FOTO)

OD TVRĐAVE DO ŠARENICE - ISTORIJA U MALOM: Jedino na ovom mestu se može videti legendarna haljina Tomanije Obrenović (FOTO/VIDEO)

OD TVRĐAVE DO ŠARENICE - ISTORIJA U MALOM: Jedino na ovom mestu se može videti legendarna haljina Tomanije Obrenović (FOTO/VIDEO)

Novi Sad - zeleni grad: Kako i na koji način poboljšati kvalitet životne sredine i očuvati istu? (FOTO/VIDEO)

Novi Sad - zeleni grad: Kako i na koji način poboljšati kvalitet životne sredine i očuvati istu? (FOTO/VIDEO)

Kao potvrda ovakvog rada govori i podatak da je sklopljen ugovor na osnovu kog je doneta odluka o  ozelenjavanju, pošumljavanju, uređenju, kao i zaštiti zemljišta na obalama Begeja i u delu poznatog Bulevara Veljka Vlahovića u Zrenjaninu. Za ovakav projekat, koji je podržalo i Ministarstvo zaštite životne sredine na Konkursu za sufinansiranje projekta očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, izdvojeno je 20,5 miliona dinara. 

Ovakvim projektima jasno je da Zrenjanin, ali i njegovi čelnici imaju jedan cilj - zaštitu životne sredine i investiranje u ozelenjavanje. O temi zaštite životne sredine, šta je do sada odrađeno na tom polju i šta je to u šta će Grad ulagati sredstva razgovarali smo sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom koji je istakao da gradske vlasti imaju cilj da Zrenjanin bude grad koji veliku pažnju pridaje ekologiji i da zato svi dodatnu pažnju pridaju ekologiji i zaštiti životne sredine.

- Jednim delom se i gasifikacija tiče zaštite životne sredine, jednim delom i zamena stolarije u osnovnim školama, i to je zaštita životne sredine samim tim što predstavlja energetski efikasnije grejanje, a sve to utiče na zaštitu životne sredine. Kada govorimo o ozelenjavanju parkova, nikad više sredstava nije uloženo u Zrenjanin, zajedno sa Ministarstvo zaštite životne sredine i sredstvima grada opredeljena je ukupna suma od 20,5 miliona dinara- ističe gradonačelnik Simo Salapura.

Simo Salapura
Foto: Vojvodina

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da su ta sredstva namenjena i za izgradnju još jedne nove zelene oaze u gradu, u naselju Putnikovo, kao i za oplemenjivanje prostora između dva mosta uz reku Begej.

- Želimo da oživimo našu poznatu reku u ovom kraju gde smo uz određena sredstva EU i njihovih fondova napravili lep pristan i biciklističku stazu do Temišvara sa glavnim ciljem, a to je da vratimo život na reku. Želimo da grad izvedemo na reku - navodi gradonačelnik Salapura.

Kada je reč o građanima Zrenjanina i njihovom mišljenju na temu zaštite životne sredine, ozelenjavanja i pošumljavanja, gradonačelnik Salapura ističe da su stanovnici zadovoljni novim pristanom već sada, a da će utisci i komentari biti još bolji kada se radovi završe i kada Zrenjaninci dobiju jedan potpuno lepši kraj, drugačiji, primamljiviji, kako za turiste, tako i za sugrađane. 

- Naši sugrađani će moći da dođu, prošetaju ovim krajem, da u njemu uživaju, a i da se pohvale onima koji dolaze u Zrenjanin. Jedan deo projekta koji smo dobili tiče se i ozelenjavanja našeg Bulevara Veljka Vlahovića u najvećem naselju. Pokušavamo da uz tu priču zajedno radimo i sa društveno odgovornim subjektima, kompanijama, koje žele da učestvuju u akcijama ozelenjavanja grada kao što je bio slučaj na proleće, a sledeća je pravljenje jedne nove zelene oaze u naselju Zeleno polje koju su takođe podržale društveno odgovorne kompanije u našem gradu – ističe gradonačelnik Zrenjanina.

Gradonačelnik Simo Salapura ističe da su gradske vlasti otvorene za svaki dalji predlog građana kako i na koji način grad može na najbolji način da zaštiti, oplemeni i ozeleni opštinu. Ovakav predlog građana od izuzetne je važnosti iz razloga što je Vojvodina, konkretno Banat, oblast koja je najmanje pošumljena te će se ovim doprinosom to promeniti, a pošumljenost povećati.

- U prethodnih nekoliko godina kroz razne akcije zasadili smo 20.000 sadnica uz pomoć lovačkih društava, vatrogasaca, volontera, pojedinaca, mesnih zajednica i drugih odgovornih ljudi - ističe gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Cilj gradskih vlasti ove opštine kada je u pitanju zaštita životne sredine je samo jedan - da se u istom ovom ritmu nastavlja, da se razvija svest o životnoj sredini i da se po svim naseljenim mestima u opštini širi sadnja drveća i ozelenjavanje gde god je to moguće. U Zrenjaninu se neretko organizuju i ekološke akcije poput čišćenja obale i reke od plastinih flaša, kesa i PVC otpada, a svečano se svake godine obeležava i Svetski dan zaštite životne sredine. Takođe, svi investitori koji posluju u Zrenjaninu u okviru industrijskih zona moraju da poštuju ekološke standarde i procedure onako kako je to propisano, a gradske vlasti svakodnevno vrše kontrolu poštovanja propisa. Dodatni podsticaj građanima Zrenjanina jesu i gradske subvencije za kupovinu novih bicikala, jer je to prevozno sredstvo koje štiti životnu sredinu.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.  

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
4 Beograd