fbpx
Skip to main content
Berlinale

Danas počinje 67. Filmski festival - Berlinale

Foto: Profimedia
Festival će otvoriti francuski film "Džango".

U Berlinu danas počinje 67. Međunarodni filmski festival - Berlinale na kojem se 18 ostvarenja nalaze u takmičarsku delu smotre za nagradu Zlatni medved koja će biti dodeljena 18. februara, poslednjeg dana festivala.

POTEZ ZA DIVLJENJE: Njujorški muzej besplatno deli vrhunska remek-dela (FOTO)

Festival će otvoriti francuski film "Džango" o džez gitaristi Džangu Rejnhartu reditelja Etijena Komara i to će biti svetska premijera tog ostvarenja.

Žirijem predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima "Robokap" i "Niske strasti". 

Na festivalu će biti prikazan i flm "Rekvijem za gospođu J.", u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije "Panorama Specijal". 

IGROM PROTIV RIJALITIJA: Ovako se jedan KUD bori za kulturu! Koji je vaš izbor? (FOTO)

Ove godine festival, osnovan neposredno posle Drugog svetskog rata, ponovo pruža veliko mesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medveda 2013. za film "Pozicija deteta". 

Poslednji laureat Zlatnog medveda je italijanski reditelj Đanfranko Rozi koji je prestižnu nagradu dobio za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd