fbpx
Skip to main content
Silvana Armenulić

Bez nje nema derneka u kafani ni u Srbiji ni na Balkanu: A živela je tako da toga nema ni na filmu

Foto: Youtube printscreen/mad max
Muzička legenda koja je kroz svoju pesmu nastavila da živi i nakon tragične pogibije.

Muzička je legenda. Pevala je nesvakidašnje, izgledala drugačije, a onda poginula u 37. godini. Iza Silvane Armenulić ostale su kultne pesme i nestvarna životna priča.

Završilo se sve 10.10.1976. godine, u  21.30 časova kada se Jugoslavijom proširila vest da je pevačica poginula u teškoj saobraćanoj nesreći na magistralnom putu Beograd–Niš kod Kolara. 

U udesu su poginuli i Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra RTB-a, koji je upravljao vozilom i Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević, koja je bila u šestom mesecu trudnoće.

STRAŠNO! Ovako je izgledao automobil u kome je TRAGIČNO NASTRADALA slavna Silvana Armenulić! (FOTO)

Silvana Armenulić
Foto: Youtube printscreen

Priča o legendarnoj pevačici počela je 18. maja 1939. godine u Doboju: Rodila se tada Silvana, odnosno Zilha Barjaktarević kako je glasilo njeno pravo ime. Odrasla je u velikoj porodici. Njena majka je rodila trinaestoro dece, Silvana je bila četvrto dete, a četvoro njenih sestara i braće, nažalost je preminulo.

Imala je teško detinjstvo. Kao mala bolovala je od smrtonosne difterije, ali je nekim čudom preživela. Okružena siromaštvom imala je pravog heroja kraj sebe, majku Hajriju koja je je sama brinula o deci. Silvanin otac se odao alkoholu i svu brigu o porodici prepustio supruzi. Kako je kasnije izjavljivala, "jedva je čekala da prestane da bude teret svojoj majci".

Otišla je zatim za Sarajevo kod tetke.  Sa 16 godina je počela da peva po kafanama i njen profesionalni izbor roditelji nisu podržavali. 

REČI KOJE LEDE KRV U ŽILAMA: Silvana Armenulić posetila je pre SMRTI Babu Vangu - ubrzo je POGINULA

Bilo joj je teško u kafani 

Prvi je Zilhin talenat, koja je u međuvremenu promenila ime u Silvana, primetio harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo, pa ju je pozvao u svoj orkestar. 

- Danas se naježim kad uđem u kafanu. Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno. To govorim ja koja sam pevala u boljim lokalima, mogu da zamislim kako je onim pevačicama u raznim prčvarnicama gde ih većina gostiju gleda i sluša bez poštovanja - ispričala je o kafanskom životu za "Yugopapir". 

Od Ilidže  preko Loznice  stigla je do Beograda, mesta u kojem je kafanu zamenila velika scena. 

IMALA JE SAMO 12 GODINA KADA JE SILVANA POGINULA: Ovako izgleda ćerka jedinica legendarne pevačice! (FOTO)

Silvana Armenulić
Foto: Youtube printscreen

Fenomen "Silvana Armenulić" 

Kada je stigla u prestonicu, počela je da nastupa u hotelu "Grand". Publiku je za tren osvojila.  A zapazili su je i producenti što je rezultiralo potpisivanjem ugovora za "Diskos" iz Aranđelovca. Prva njena ploča prodata je u 50.000 primeraka. Hit po hit uz njenu karakterističnu interpretaciju, doneli su joj status zvezde. 

Sa popularnošću njenih pesama koje su nadživele vreme, "Šta će mi život bez tebe, dragi", "Rane moje", "Srce gori jer te voli", i danas retko koje numere narodne muzike mogu da se nose. 

STRADALI SU U SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA: Uspešne karijere NAŠIH pevača prekinute TRAGIČNOM SMRĆU (FOTO)

Silvana Armenulić
Foto: Youtube printscreen

Bez njih nije bilo, niti danas postoji dernek u kafanama Srbije i Balkana. 

Život Silvane Armenulić obeležio je i brak sa teniskim stručnjakom Radmilom Armenulićem, ali i susret sa Tomom Zdravkovićem. 

Dok je pevala po kafanama u Leskovcu, na jednoj klupi srela je mladića. Popričala je  sa njim, pružila mu pomoć i pozvala ga da nastupe zajedno. Da nije bilo njene ljubaznosti, možda ne bi bilo ni Tomine karijere i nezaboravnih pesama, a ni hita "Šta će mi život bez tebe, dragi" koju je za nju komponovao legendarni pevač.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd