Skip to main content
Električni orgazam

GILE (ELEKTRIČNI ORGAZAM): Deco, na nasilje NE odgovarajte nasiljem!

Foto: Srbija Danas
- Ja, nažalost, nisam tako radio kad sam bio klinac, nisam imao dovoljno pameti - iskren je frontmen "Električnog orgazma".

Srđan Gojković Gile, frontmen "Električnog orgazma", pričajući za Srbija Danas o vršnjačkom nasilju, vratio se u svoje školske dane, a ujedno dao i korisne savete današnjoj omladini. 

Evo kako da posavetujete dete za rešavanje problema na internetu

Gile, da li si ikad, u školskim danima, doživeo nasilje od vršnjaka, i, ako jesi, šta se desilo? 

- Da, jesam. U moje vreme je bilo normalno da se tuku drugovi između sebe. Bilo je svega i svačega, pre svega u osnovnoj školi. U odeljenju nije bilo nasilnika, ali je u školi bilo nekoliko njih dosta starijih, zvali smo ih "silosi". To su bile siledžije koje su dolazile u škole i tražile nam pare. Nije bilo nekih ozbiljnijih incidenata. 

Evo zašto je važno da znate šta vam dete radi na internetu

Šta bi savetovao deci koja se suočavaju sa vršnjačkim nasiljem? 

- Sa ove tačke, savetovao bi ih da pokušaju da se uzdrže od toga da se brane nasiljem, nego da pokušaju da mirnim putem sve razreše. Ja, nažalost, nisam tako radio kad sam bio klinac, nisam imao dovoljno pameti. Sa ove tačke od 56 godina, svakako bi ih drugačije savetovao. Svako nasilje rađa novo nasilje, to može da eskalira do neslućenih razmera sa težim posledicama. Možda je čak i bolje pretrpeti neko manje nasilje, a ne uzvratiti, nego uzvratiti nasiljem. 

Električni orgazam
Foto: Teodora Ćirić

Da li si, u novije vreme, bio žrtva digitalnog nasilja? 

- Stalno sam žrtva piraterije. Ja to doživljavam kao digitalno nasilje. Moje pesme se vrte po raznim medijima, bez da iko reguliše autorska prava. Tek poneko to radi. 

Aktivan si na društvenim mrežama, pogotovo na Fejsbuku. Koliko je nasilje tu prisutno? 

- Na mom Fejsbuku nije, pošto čim neko krene u tom pravcu, odmah ga obrišem. Generalno, međutim, sigurno da jeste prisutno, mada uvek čovek ima slobodu da te nasilnike eliminiše sa svojih zidova. Dobro je da postoji taj mehanizam. 

Imaš sina od devet godina. Da li je ušao u "sajber" svet? 

- Još uvek nije na društvenim mrežama. Srećom, još se nije "primio" na to.  Voli tablet, igrice... Ima dece koja već u tim godinama jesu na društvenim mrežama, ali ja pokušavam da odložim to, koliko god mogu. Ne mogu, međutim, verovatno ni ja to večno da kontrolišem. 

LogOut

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd