Skip to main content
Guča

61. Dragačevski sabor trubača u Guči: Počela najveća trubačka manifestacija na svetu

Foto: Skymusic
Očekuje se veliki broj posetilaca

61. Dragačevski sabor trubača svečano je otvoren kod Spomenika trubaču u centru Guče, prangijama i podizanjem saborske zastave u prisustvu predsednika opštine Lučani Milivoja Dolovića, direktora Kulturnog Centra "Guča" Zorana Pantelića, domaćina ovogdodišnjeg sabora proslavljenog sportiste Radmila Mišovića, i muzičkog urednika Sabora, višestruko nagrađivanog majstora trube, Dejana Lazarevića.

Direktor Kulturnog centra "Guča" zahvalio se učesnicima, organizatorima i posetiocima i naglasio da se ova manifestacija mora vratiti svojim korenima, kako bi opstala kroz budućnost.

Guča
Foto: Skymusic

- Opstanak Dragačevskog sabora zavisi od svih nas. Podsećamo da je ova manifestacija počela kao takmičenje samo četiri trubačka orkestra, da bi danas predstavljala najveći festival trube na svetu. U tom smeru moramo da nastavimo i ubuduće, da negujemo ovaj duh, zajedništvo i enegiju po kojoj je Guča nadaleko poznata - rekao je Pantelić i dodao:

- Radili smo iscrpno na kreiranju programa, uveli smo nove sadržaje, pa će posetioci biti u mogućnosti da pored zvuka trube i bogatog muzičkog programa uživaju u drugim sadržajima poput izložbi, sajma knjiga, nastupima kulturno-umetničkih društava i slično.

Direktor Kulturnog centra uručio je priznanje ovogodišnjem domaćinu, Radmilu Mišoviću, koji se prihvatio ove važne uloge i zahvalio na poverenju koje mu je ukazano. Mišović je ukazao na bitnost ulaganja u ovakve događaje:

- Važno je prepoznati značaj Sabora, koji je zasnovan na istoriji i dugoj tradiciji, koj traje više od šest decenija. Pristao sam da prihvatim ovu važnu ulogu kako bih učestvovao u očuvanju kulturnog nasleđa ove manifestacije, koju sam rado posećivao i za koju me vežu neke od najlepših uspomena.

Guča
Foto: Skymusic

Dejan Lazarević izrazio je zadovoljstvo što je izabran za muzičkog urednika 61. Sabora u Dragačevu.

61. Dragačevski sabor trube u Guči održava se od 05. do 07. avgusta, kada će nastupiti trubački orkestri Dejana Jevđića, Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, Bobana i Marka Markovića, kao i Dejan Petrović Big Band. Publici će se predstaviti i Danica Crnogorčević, a najavljen je i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

U organizaciji ovogodišnjeg Sabora su Opština Lučani, Turistička organizacija „Dragačevo“, Kulturni centar „Guča“ i SKYMUSIC, koji je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju festivala.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
38 Beograd