fbpx
Skip to main content
Estrada

NIJE IM DOVOLJNO? Spisak pevača koji su dobili pomoć od 90.000 dinara: Evo ZAŠTO nema Brene i Cece!

Foto: Srbija Danas/RTS/printscreen
Informacije potvrdio predsednik SEMUS-a!

Ogromnu pažnju šire javnosti privukla je informacija da su novčanu pomoć od države dobili izvođači koji uživaju status samostalnih umetnika, a na molbu Samostalnog sindikata estradnih umetnika Srbije (SEMUS) koji je od Ministarstva finansija zatražio novčanu pomoć za svoje članove.

Ovu informaciju potvrdio je predsednik tog sindikata Dragiša Golubović.

"MOLIM VAS... Od 15. marta nemam nastupe!" Bojana Stamenov traži novčanu pomoć od 90.000 dinara

"MOLIM VAS... Od 15. marta nemam nastupe!" Bojana Stamenov traži novčanu pomoć od 90.000 dinara

"JEDVA SAM ŽIVA!" Maja Nikolić, očajna, bez novca i posla: "NEĆU IMATI ZA HLEB!"

"JEDVA SAM ŽIVA!" Maja Nikolić, očajna, bez novca i posla: "NEĆU IMATI ZA HLEB!"

goca-bozinovska,-zlata-petrovic
Foto: Srbija Danas

- Mi smo u martu podneli zahtev za pomoć samostalnim umetnicima i samostalnim izvođačima. U ovom trenutku odobrena je pomoć samostalnim umetnicima, a očekujemo da će se sredstva odobriti i za izvođače. Odobrena su sredstva za 2.000 umetnika od kojih je 80 pevača, a među ostalima su likovni, dramski umetnici i drugi. Međutim, čini mi se da se samo oko pevača digla fama - rekao je Golubović.

- Među onima koji su dobili novac nema velikih imena poput Cece, Brene, Snežane Đurišić jer oni ili imaju svoj firme ili su zaposleni u nekoj firmi. Ovde je reč samo o ljudima koji su samostalni umetnici. I da se razumemo, niko od ljudi koji su na spisku nije tražio novac, to je sindikat učinio u njihovo ime - objašnjava Dragiša za "Blic".

Golubović kaže da očekuje pomoć i za samostalne izvođače, koje čine tonci, di-džejevi, voditelji programa, igrači, jer su oni, prema njegovim rečima, u još nezavidnijem položaju od umetnika.

sanja-stankovic,-kristina-kockar-kija
Foto: Srbija Danas

- Izvođači nemaju status umetnika i za mrvicu su u gorem položaju je moraju sami da uplaćuju poreze i doprinose, a mesecima nemaju zaradu. Za razliku od njih, umetnicima pojedini gradovi poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca plaćaju doprinose. Zato se veliki broj izvođača za vreme pandemije odjavio jer nemaju od čega da plaćaju poreze i doprinose, neki su čak pozajmljivali nadajući se da će sve ovo da traje kraće. U prethodnih nekoliko meseci potpisao sam dosta odjava - objasnio je Golubović.

Kaže, veruje da će njihova molba biti uslišena u celosti.

- Nadamo se da će i samostalni izvođači dobiti pomoć, kao i da će pomoć biti ponovljena umetnicima jer su zaista u nezavidnom položaju - istakao je Dragiša.

NIJE SAMO CECA: Lepa Brena učinila isto što i koleginica - reakcije masovne! (FOTO)

NIJE SAMO CECA: Lepa Brena učinila isto što i koleginica - reakcije masovne! (FOTO)

ISTINA O LICU Jelene Karleuše: Svi znaju za OPERACIJU grudi, a evo ŠTA je pevačica još korigovala!

ISTINA O LICU Jelene Karleuše: Svi znaju za OPERACIJU grudi, a evo ŠTA je pevačica još korigovala!

"TEŠKO JE..." Božinovska PROGOVORILA o trenutku kada je saznala da Šijan ČEKA DETE SA DRUGOM ŽENOM

"TEŠKO JE..." Božinovska PROGOVORILA o trenutku kada je saznala da Šijan ČEKA DETE SA DRUGOM ŽENOM

Na spisku onih kojih su od države dobili 90.000 dinara su i Goca Božinovska, Sneki Babić, Ivan Gavrilović, Mina Kostić, Zorana Pavić, Vanesa Šokčić, Marko Bulat, Mira Škorić, Jovana Tipšin, Beki Bekić, Jelena Broćić.

Pomoć su dobili muzičari i pevači koji su u statusu samostalnog umetnika, a nisu u penziji, već su aktivni, i kojima još uvek teče radni staž.

Među imenima su i Slaviša Vujić, Radmila Misić, Ljuba Lukić, Aca Nezirović, Milica Krsmanović, Vesna Dimić...

jovana-tipsin
Foto: Srbija Danas

- Uvek je lepo kad neko misli na vas, ima mnogo kolega muzičara kojima je pomoć neophodna. Naravno da nikome nije lako psihički i fizički u ovom periodu, ali kod mene je bitno da uvek ima dovoljno da se jede i za vitamine. Neki svoj novac sam oduvek ostavljala za crne dane po strani, nisam tip koji troši na garderobu i slično već sam štedela, da imam u rezervi. Takođe sam sama sa mamom, ona je penzioner i ja nju čuvam, a njoj je neophodna dupla nega. U svakom slučaju lepo je kad neko misli na vas i koliko god da smo dobili u ovoj situaciji je dovoljno, hvala i sindikatu i državi na tome. Za sve bi bilo dobro da dobiju pomoć, čisto za račune i osnovne potrebe - istakla je Jovana Tipšin.

- Nije dovoljno sigurno, najviše bih volela da radim. S tim novcem sam pokrila račune i to je to. Samo infostan plaćam sedam hiljada, bilo bi dobro da dok je pandemija barem ne plaćamo te račune, pa posle kad počnemo da radimo da sve isplatimo. Teško je, mi ne uzimamo nikakav novac evo skoro već godinu dana. Ja se nekako snalazim, pomažu mi brat i sestre, uzmem nešto sitno od Jutjuba, i eto, to što sam uštedela - govori Mina Kostić i dodaje:

mina-kostic
Foto: Srbija Danas

- Valjalo bi da dobijamo tu pomoć češće, barem da se pokriju računi. Moramo svi da sada da se pružimo koliko nam je jorgan dug. Jesu pevači navikli da imaju para, ali moramo i da se naviknemo na ovakvu situaciju, ali se nadam da neće još dugo trajati - rekla je Mina.

- Ja sam bio jedan od pokretača sindikata koji je zaslužan za to. Tu ima i džez muzičara i ostalih koji su dobili pomoć. Sticajem nekih okolnosti ja sam stekao pravo da mi grad uplaćuje staž. Mislim da ne treba oko toga da se pravi neka fama, svi su dobili minimalac. Neko ima štek, neko nema - zaključuje Ivan Gavrilović.

ivan-gavrilovic
Foto: Srbija Danas

 

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd