fbpx
Skip to main content
Jugoslavija

OD VARDARA PA DO TRIGLAVA: Priča o pesmi "Jugoslavijo" je NEVEROVATNA! Prvo je BLATILI, a onda se umešao TITO lično! Usledila ogromna slava i brutalna krađa

Foto: Profimedia
Kakvi preokreti!

Pesma "Jugoslavijo" našeg istaknutog kompozitora i violiniste Milutina Popovića Zahara postala je u vreme SFRJ prava pravcata himna jugoslovenskog patriotizma, a posle raspada države, i dalje izaziva snažne emocije kod jugonostalgičara.

Čak i u mlađim generacijama teško je naći osobu koja ne zna čuvene stihove "Od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana...", ali većina ne zna da se iza nastanka pesme i njene slave krije vrlo zanimljiva priča, i da je ova numera u startu bila odbačena i žestoko kritikovana u javnosti.

Odbijen je na 400 radnih mesta, a onda je izbacio JEDNU STVAR iz CV-a i iz prve DOBIO POSAO

Gostujući pre nekoliko godina u emisiji "Pesma kao lek", Zahar je otkrio kakve muke je imao zbog svoje kompozicije za koju je napisao i muziku i tekst, i to vođen iskrenim mladalačkim patriotskim osećanjima.

zahar
Foto: Srbija Danas

Na ploči je kao autor muzike potpisan Danilo Živković koji je prvi otpevao ovu pesmu, a Zahar je naveden samo kao autor teksta, ali to je bio tek početak zavrzlame.

NIKO NE MOŽE DA VERUJE ŠTA RADI! Šokiraće vas čime se bavi Tonijev sin iz Sopranovih

- To je smešno i tužno. Danilo Živković je dobio od jednog makednoskog pevača jednu pesmu koja se zvala "Zemljo Makedonijo". Pošto smo se družili, Danilo mi je rekao da je dobio tu pesmu, da bi napravio verziju na srpskom. Ali on mi je rekao: "Zašto bih to radio, evo uzmi ti i napravi nešto od toga". Ja sam na osnovu te melodijske linije iz refrena "Zemljo moja, Makedonijo, ja te sakam, Makedonijo", napravio celu pesmu "Jugoslavijo" i ceo originalan tekst. I, naravno, ponudio sam je Danilu Živkoviću, koji ju je samo otpevao. Međutim, kada je pesma izašla u Jugotonu, to je naišlo na žestoku osudu u štampi. Čak je i "Jež" pisao da je to sramota i šund. Onda je moj prijatelj Danilo meni rekao: "Ja ću tebe morati da tužim, ti si meni ugrozio karijeru. Ti si me naterao da pevam ovu pesmu!" Pa, kako ja mogu da nateram zrelog čoveka na nešto? - prisetio se Zahar.

NISTE IMALI POJMA! Evo zašto je dugmad kod muškaraca na levoj, a kod žena na desnoj strani odeće

Međutim, došlo je do neočekivanog obrta!

- Jedan trubač koji je svirao sa nama, otpevao je Titu na Brionima tu pesmu, i on je rekao: "Pa, to je krasna pjesma! Takve pjesme nam trebaju!" I preko noći je to postao ogroman hit! A, naravno, po običaju, niko ne govori da pesma pripada kompozitoru, nego pevaču koji ju je otpevao. Danilo je, naravno, odustao od tužbe, pa je čak i pesmu prisvojio kao autor, iako nije napisao ništa i uglavio se čak i da dobija pare od autorskih prava. Ja sam rešio da ga tužim, ali tužilac mi je rekao: "Nemoj, to je sad uzelo maha, to bi bilo jako loše po javnost! Pusti ga! Znaju svi da je to tvoja pesma". Danila sam pitao: "Zašto, bre, to radiš? Odlikovanja dobijaš za moju pesmu!" A on mi je rekao: "Pokvaren sam, to je jače od mene!" Bog da mu dušu prosti, bio je talentovan, mogao je da napravi pesama koliko je hteo, ali, eto... To je bilo jedno gorko iskustvo za mene - ispričao je Zahar.

Posle 20 godina otkrivena NAJVEĆA TAJNA "Srećnih ljudi" - Evo zašto su prvobitne Đina i Lola NAPUSTILE SERIJU

Iako se opekao sa numerom "Jugoslvijo", i imao negativno iskutsvo sa uplivom politike u muziku, to Zaharu nije bila poslednja patriotska pesma. Kasnije, on je stvorio još sličnih kompozicija, među kojima su "Živela Jugoslavija" i "Hej, Jugosloveni".

"Zonu Zamfirovu" obožavate - a da li ste primetili ovu OGROMNU GREŠKU u popularnom filmu? (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd