fbpx
Skip to main content
Mira Furlan

BILA JE PROGLAŠENA IZDAJICOM U HRVATSKOJ! Mira Furlan je radila sve i svašta u Americi da bi PREŽIVELA!

Foto: Youtube printscreen/VoyoNovak
Glumica je preminula u 66. godini!

Sinoć je preminula proslavljena jugoslovenska glumica Mira Furlan, a uzrok smrti još uvek nije poznat. Bila je istaknuta glumica Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošlog veka postala jedna od najprepoznatljivijih i najuticajnijih jugoslavenskih filmskih glumica.

U tom periodu svog rada ostvarila je veoma uspešne filmske uloge kao što su one u filmovima "Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984.) i "Za sreću je potrebno troje" (1986.) Rajka Grlića te filmu "Lepota poroka" (1986.) Živka Nikolića.

PREMINULA GLUMICA MIRA FURLAN!

PREMINULA GLUMICA MIRA FURLAN!

Doživela je javno poniženje kad ju je glumac OSTAVIO PRED VENČANJE, a onda nestala iz javnosti: Sada je uslikana na plaži i svi pričaju o njoj

Doživela je javno poniženje kad ju je glumac OSTAVIO PRED VENČANJE, a onda nestala iz javnosti: Sada je uslikana na plaži i svi pričaju o njoj

Tvrdila je da je MUŽ POKUŠAO DA JE UBIJE, i povukla se iz javnosti na vrhuncu SLAVE: Evo kako danas izgleda Nataša Đorđević

Tvrdila je da je MUŽ POKUŠAO DA JE UBIJE, i povukla se iz javnosti na vrhuncu SLAVE: Evo kako danas izgleda Nataša Đorđević

Početkom raspada Jugoslavije Furlan odlazi u Ameriku, gde je takođe nastavila da ostvaruje zapažene uloge. Kao najznačanija i svakako najpopularnija ostvarenja u kojima je ostvarila uloge uzimaju se planetarno popularne televizijske serije "Babylon" i "Izgubljeni".

Naime, 1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd - Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Mira i Goran, su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD. Prilikom ove emigracije, navodili su mediji, pomogla joj je pokojna Milena Dravić.

Kada su stigli u SAD Goran i Mira su radili sve da prežive. Goran je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer, a Mira kao konobarica, prodavačica i kao prevodilac.

Mira Furlan
Foto: Youtube printscreen/Net Tv

U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji "Izgubljeni" koja je ostvarila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškoj filmskoj akademiji.

U više navrata Mira Furlan je izjavljivala da joj je velika želja da njen sin nauči hrvatski jezik i prošlost njegovog naroda bez obzira na tretman koji je imala.

U Hrvatsku se poslom vratila 2002, a prvi put je letovala u Medulinu osam godina kasnije. Tada je uspela da povrati i stan koji joj je oduzet. Kada su je pitali da li bi se vratila u domovinu, rekla je da ne bi.

- Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gde je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu ovdašnjeg stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoš, jer im, naprosto, nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje, izvan svog velikog ostrva - objasnila je Furlan u jednom intervjuu.

Mira Furlan
Foto: Youtube Printscreen/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Ona je izjavila da se glumci i glumice u SAD tretiraju kao prolazna roba, te da su često ponižavani bez obzira na slavu koju su stekli.

Ona je istakla da umetnicima u Americi nije lako i da je borba konstantna.

- U predlogu Trampovog budžeta se ukidaju sve subvencije za umetnike i umetnost. One su u Americi i pre Trampa bile gotovo nepostojeće. Umetnici se čine potpuno nepotrebnim u društvu u kom živimo (tu ne mislim samo na Ameriku) i u vremenu u kom živimo. Ne samo nepotrebni, nego i štetni i opasni. Oni bi stalno nešto propitivali, nešto prigovarali, nešto kritikovali. Kako nema drugog Boga na Zemlji osim novca, što je izbor Trampa kristalno jasno pokazao, umetnike možda treba proterati na neku drugu planetu, da ne smetaju. Možda na Mars - ispričala je Furlan.

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd