fbpx
Skip to main content
Pevačice

VERSKI I NACIONALNI SIMBOLI u spotovima srpske estrade: Pre Milice, ove pevačice su izazvale GNEV JANOSTI

Foto: YouTube/printscreen
Da li kod umentičke slobode na javnoj sceni ima prostora za diskusiju, napade i negativne komentare?

Novi spot Milice Pavlović za numeru "Crne Noći/Novi Balkan S&M" izazvao je masovne reakcije.

Popularna pevačica iskoristila je umetničku slobodu da upotrebi religiozne i nacionalne simbole u svrhu svog novog vide-a, a prva tumačenja išla su u pravcu toga da Milica oponaša čuvenu statu "Pijeta" Mikelanđela Buonarotija - prikaz Bogorodice koja pati nad mrtvim sinom Isusom Hristom (detaljnije OVDE).

"KOSTI PREDAKA VAM SE PREVRĆU!" Karleuša stala u odbranu Milice Pavlović: "Bagro, napadate ŽENU!"

"KOSTI PREDAKA VAM SE PREVRĆU!" Karleuša stala u odbranu Milice Pavlović: "Bagro, napadate ŽENU!"

Nakon komentara i napada da NE POŠTUJE SRPSKU TRADICIJU, oglasila se Milica Pavlović "TRPIM NASILJE!"

Nakon komentara i napada da NE POŠTUJE SRPSKU TRADICIJU, oglasila se Milica Pavlović "TRPIM NASILJE!"

BIVŠA DEVOJKA CECINOG BOGDANA bila u tajnoj vezi sa Čavićem, a sudbonosno "da" izgovorila fudbaleru!

BIVŠA DEVOJKA CECINOG BOGDANA bila u tajnoj vezi sa Čavićem, a sudbonosno "da" izgovorila fudbaleru!

Okidač je bila izjava Pavlovićeve na društvenoj mreži Instagram, u kojoj je sebe opisala kao Kosovku devojku 21. veka. 

- Svaka od nas je u isto vreme i svetica i grešnica i još mnogo toga između te dve krajnosti, a samo od muškarca zavisi koje naše lice će upoznati. Ovo je moja verzija Kosovke devojke 21. veka. Ona je simbol idealne žene koja ostaje verna, lojalna i odana uz svog muškarca do samog kraja. Ali samo onda kad je onaj pravi - napisala je Milica u opisu fotografije, na kojoj sedi, a na njoj se vide delovi narodne nošnje - kecelja, jelek i pojas, dok je umesto opanaka obula duboke čizme od lateksa sa štiklom, na glavi ima krunu, plašt, a između nogu joj leži zgodan muškarac.

Pojedini pratioci su ovo shvatili kao skrnavljenje srpske istorije, a jedan od onih koji su pevačicu javno osudili je i naš šampion u boksu Marko Nikolić. On je na Instagramu objavio Miličinu fotografiju, tagovao je i izneo svoj stav:

- Kosovka devojka je žena, majka. Stub porodice. Da malo poštuješ srpsku istoriju, ne bi ovako lupetala - napisao je izmeđuostalog bokser. Na ovo su se nadovezali i drugi.

- Daleko si ti od Kosovke Devojke, da su devojke iz minulih vremena nosile ovako "narodnu nošnju", bile bi svrstane u kategoriju žena lakog morala. Zaista ne razumem spoj pohotnosti i strasti koja vrišti na fotografijama i oskrnavljene i poprilično skraćene "narodne nošnje" koja više otkriva nego što pokriva - samo su neki od komentara, što na Instagramu, što na Tviteru.

Međutim, Milica nije učinila ništa što nije već urađeno na domaćoj estradi, ali i na stranoj. Svetski poznata pevačica Madona je među prvima bila osporavana sa pesmom "Like a prayer", pa preko Kanje Vesta koji u pesmi samog sebe naziva svevišnjim, do Džona Lenona, Džone Osborn, Depeche Mode-a, pa sve do jedne od najvećih zvezda današnjice - Ledi Gage.

Kod nas se religioznim motivima, među prvima, koristila Jelena Karleuša. Pevačica je u više navrata koristila motiv raspeća Hristovog u svom predstavljanju. Jednom prilikom se fotografisala na krstu, dok je drugom, držala ovaj hrišćanski simbol među nogama. JK se poslužila i modnim detaljom u obliku Hristovog trnovog venca tokom jednog od nastupa.

Jelena je takođe izazvala brojne reakcije svojom numerom "Plava Šeherezada" u kojoj se govori o ljubavi koja ruši verske granice između islamske i pravoslavne vere. Pevačica u jednom delu uzvikuje: "Alah, Alahu amin!"

JK je izazvala još masovnije reakcije svojim potezima u spotu za pesmu "Upravo ostavljena", gde se koristi svetom knjigom "Biblijom", a na kraju biva raspeta na krst poput Isusa Hrista, prikazujući žensku patnju nakon bolnog raskida.

Godine 2019. Jelena i njena koleginica i Nataša Bekvalac su na "Music Award Ceremony", prvoj regionalnoj dodeli muzičkih nagrada koristili hrišćanske motive tokom nastupa.

Bekvalčeva je ušetala noseći krst na leđima poput Isusa Hrista, pokušavajući uz stihove svoje pesme "Kriva sam pred Bogom i pred ljudima" da simbolično dočara svoj životni udes i nasilje koje je proživela u braku sa Lukom Lazukićem, kao i atak medija na njenu privatnost.

KOLIKO KOŠTAJU NOVE KARLEUŠINE USNE? Sve o neprijatnoj estetskoj korekciji kojoj se podvrgla pevačica

KOLIKO KOŠTAJU NOVE KARLEUŠINE USNE? Sve o neprijatnoj estetskoj korekciji kojoj se podvrgla pevačica

Sloboda i Vojin NISU ZAJEDNO došli na Glogovčev pomen: Glumica na grobu ispoštovala stari običaj

Sloboda i Vojin NISU ZAJEDNO došli na Glogovčev pomen: Glumica na grobu ispoštovala stari običaj

VATRA, DERVIŠI, RUMENE DEVOJČICE... Objavljen novi spot Dina Merlina i Senidah (VIDEO)

VATRA, DERVIŠI, RUMENE DEVOJČICE... Objavljen novi spot Dina Merlina i Senidah (VIDEO)

S druge strane, JK je to bio prvi nastup nakon p*rno skandala sa fudbalerom Ognjenom Vranješom, pa je pevačica simbolično bila raspeta na objektiv kamere, ukazujući na njeno medijsko raspeće i linč koji je pretrpela.

Pored navedenih, reperka Sajsi MC u više navrata je koristila nacionalne i religiozne simbole za umetničko fotografisanje, ali i u svojim čuvenim stihovima.

- Ja sam sveštenica. Osveštam ti grehe. Radim bolje nego papa. Ja sam papa. Ne postoji drugi papa - deo je stihova popularne reperke.

Posebnu pažnju Sajsi izazvala je fotografijom gde pozirala kao "bezobrazna Bogorodica".

Pevačica narodne muzike Dragica Radosavljević Cakana za potrebe spota za pesmu "Kosovka je mene majka rodila, Kosovo je moja kolevka" obukla je haljinu na kojoj je bila čuvena mileševska freska Belog anđela. 

U javnosti je ova "modna sloboda", takođe, dočekana "na nož".

Hrvatska pevačica Severina neretko je koristila verske i nacionalne motive, a sa posebnom pažnjom se govorilo o njenom hitu "Zdravo, Marijo", koji nalikuje molitvi.

Bosanskohercegovački muzičar Dino Merlin upotrebio je u više navrata verske simbole za svoje stihove i spotove, a posebnu pažnju su izazvali "vrteći deviši" u spotu za pesmu "Dođi" koju je otpevao u saradnji sa Senidah.

Njegov zemljak, Božo Vrećo u pisanju svojih pesama, ali i u spotovima, obilato se koristi elementima svih religija, ali i mitova. Princ sevdaha je svojevremeno po sebi istetovirao imena Alaha, te time izazvao negativne reakcije vernika islamske veroispovesti.

Preplitanje vere, nacionalnih obeležja sa umetnošću, ali i estradnim delovanjem, oduvek je postojalo i u svetu i kod nas, a burne reakcije su obavezne tom prilikom.

Takozvane patriote i branioci vere sa ostrašćenom osudom napadali su pevače koji su se koristili verskim i nacionalnim simbolima. Poruke mržnje i pretnje upućene estradnjacima govore u prilog tome kakva je svest društva u kom živimo, ali i o tome da se "braneći svetinje" mnogi izgube u svojoj misiji i zalutaju u bezumnu mržnju, koja je potpuno suprotna onome u šta veruju, čime se diče i šta prezentuju.

 

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd