fbpx
Skip to main content
Pas

ZAČINJENA I MASNA HRANA? NIKAKO! Prejedanje i neadekvatne namirnice u činiji vašeg ljubimca su OPASNE!

Foto: Profimedia
Budite obazrivi!

Sa pojavom jeseni i zime, kada je sezona slava i hrane u znatno većoj količini, dolaze i češće posete veterinarskim ambulantama. Ljubimci u ovom periodu muku muče sa stomačnim problemima nastalim zbog raznih okolnosti. Najčešće se dešava sledeći scenario, a to je da su vlasnici "široke ruke" pa vrlo često daju svojim ljubimcima hranu koja nikako nije dobra za njih.

IZBEGNITE INFEKCIJE! Evo zašto je veoma VAŽNO da redovno vodite računa o NOKTIMA vašeg psa!

pas
pas
Foto: Profimedia

BIZARNA ODLUKA: U ovom gradu je zabranjeno šetanje pasa tokom dana!

Jaka i začinjena hrana nikako ne prijaju zdravlju naših pasa. Osim što direktno vodi do pojave gojaznosti koja je i uzrok mnogim bolestima, prepune činije hrane mogu da izazovu ili podstaknu niz oboljenja organa za varenje ili da otežaju njihov rad. Posledice ovoga mogu da budu blage ili neprimetne ali i vrlo opasne, pa čak i fatalne, prenosi Petmagazine.rs. 

Nevolje s koskama 

Negde "u narodu" vlada mišljenje da su kosti omiljena hrana pasa. S obzirom da u vreme praznika trpeze budu prepune hrane, ostaci mesa na kostima se vrlo često daju ljubimcima. Ono što se tog trenutka zanemaruje jeste upozorenje da se kosti od svinjskog, jagnjećeg i živinskog mesa nikako ne preporučuju za ishranu pasa. Razlog leži u tome što se one vrlo lako lome, a njihove ivice su oštre. Psi, naročito rasâ koje odlikuje proždrljivost, jedu ih halapljivo, gutajući velike komade više ili manje sažvakanih kostiju. Oni se tako izlažu opasnosti da im se koštane "igle" zaglave ili zabodu u organima digestivnog trakta. Poseban rizik preti usnoj duplji, ždrelu i jednjaku, želucu i gotovo svim crevnim regijama. 

Problemi uzrokovani zaglavljenim kostima uočavaju se na različite načine i laici često ne mogu lako da ih otkriju i objasne. Opšti opis ovih simptoma može da se svede na povraćanje, grčenje stomaka, pojačano balavljenje, odbijanje hrane, bezvoljnost, proliv… Prisustvo nekog od ovih simptoma trebalo bi da vam bude alarm za uzbunu, jer ukoliko se na vreme ne reaguje mogu da se jave opšta oronulost, totalna apatičnost, pa čak i sepsa. Kost zaglavljena u telu ljubimca može da dovede i do fatalnog ishoda. 

NIJE SAMO KUĆNI LJUBIMAC! Pas, nestvarno biće koje OBAVLJA mnoge zadatke: Iznenadićete se kad PROČITATE!

pas
Foto: Profimedia

9 PSEĆIH TAJNI: Ovo bi vam pas rekao da ume da govori. Poslednja je najvažnija...

Masna hrana 

Neplanirani obroci koji se nađu u činiji našeg ljubimca vrlo često dovedu do komplikacija za koje nismo ni "sanjali" da mogu da se dogode. Veće količine masnog mesa ili kožica, miksovi hrane koju psi ne jedu, poput ruske salate, variva i testenina s visokim procentom masti obično izazivaju povraćanje, pojačano lučenje pljuvačke, nadutosti i dijareje. Prolivi i povraćanja nekad mogu da budu toliko jaki da se u njima može zapaziti i prisustvo krvi. 

Dijeta 

Kada se dese ovakvi slučajevi, ono što veterinari za početak preporučuju je definitino dijeta. Prva faza oporavka trebalo bi da bude čišćenje organizma. Najbolje je psa jedan dan lišiti bilo kakve hrane. Ukoliko životinja pokazuje znake oporavka, u sledećoj fazi treba joj davati male količine suve ili medicinske hrane u češćim obrocima. Dijeta bi sledećih nekoliko dana trebalo da podrazumeva male količine mesa skuvane na pirinču, ili eventualno postan kravlji sir s pirinčem. Ukoliko pas kuburi s viškom kilograma, tako uhvaćen ritam ishrane, uz mala povećavanja količine hrane, trebalo bi nastaviti sve dok životinja ne dostigne idealnu težinu. 

MALA, NOĆNA DOSADA! Evo šta da uradite ukoliko vas vaša mačka BUDI NOĆU!

pas
pas
Foto: Profimedia

Prošetala zajedno sa manekenkama! Nepozvana maca upala na reviju i ukrala šou! (VIDEO)

Gastritis 

Neprilagođena praznična ishrana pasa posebno velike probleme izazvaće psima s hroničnim bolestima organa za varenje. Iz kruga ovih oboljenja kod nas se najčešće sreće gastritis. Posledice se uglavnom svode na poremećenu probavu, apsorpciju ili prolaz hrane. Dijeta je kod gastritisa izuzetno važna.

Znatno veće probleme zbog prejedanja biće psi koji pate od smetnji u prohodnosti creva. Otežan prolaz hrane kroz organe za varenje problem je koji se dosta često sreće u veterinarskoj praksi. Ova bolest može da nastane iz mnogo razloga. Prisustvo tumora, uvećani limfni čvorovi, priraslice, kile, vezivanje i uvrnuće creva samo su neki, a opstrukcije tankih creva koja nastaju usled zadebljanja samog zida creva uzrokovane su zapaljenskim procesima, tumorima, ožiljcima, apcesima. Čest razlog za pojavu ove bolesti su strana tela koja životinje unose u svoj organizam.  

Životinjama koje su pod terapijom zbog ove vrste problema, savetuje se kontrolisana ishrana, strogo prema savetu veterinara. U njihovom slučaju nema luksuza zvanog "jedan zalogaj - ko nijedan". Količina hrane koja prevazilazi propisane okvire može da izazove potpuni kolaps organizma, za šta je rešenje jedino hirurški zahvat.

Sve neverovatne stvari koje psi mogu da nanjuše!

pas
pas
Foto: Profimedia

Prošetala zajedno sa manekenkama! Nepozvana maca upala na reviju i ukrala šou! (VIDEO)

Čaj za ljubimce 

Kamilica je od davnina poznata po svom blagotvornom, umirujućem, protivupalnom i dezinfekcionom dejstvu. Baš kao i kod ljudi, čaj od kamilice se koristi u lečenju raznih bolesti kod pasa. Napitak od ove biljke može da bude sastavni deo tretmana dijeta ili čišćenja organizma ljubimca usled prejedanja ili trovanja hranom. 

Iako na prvu zvuči neverovatno, ukoliko pas pati od problema sa stomakom, kamilica mu zaista može pomoći. Čaj od ove biljke oslobađa od grčeva u stomaku, gasova, ali je blagotvoran i za anksioznost i neke iritacije kože. Naravno, vreo čaj koji mi pijemo životinjama ne odgovara, pa zato dobro proverite da li je dovoljno ohlađen. 

Ukoliko pas ima iritaciju kože, poprskajte malo ohlađenog čaja na očišćenu, iritiranu kožu psa. Vaš ljubimac će odmah osetiti umirujuće dejstvo i olakšanje, jer rashlađeni čaj odmah ubija bakterije na koži. Takođe, tople, ali ne i vruće, kesice čaja koriste se za ublažavanje jačih infekcija i iritacije očiju. 

Veće porcije 

KRAVLJE BOGINJE KOD MAČAKA? Evo koji su SIMPTOMI ovog virusa, i KAKO se leče!

pas
pas
Foto: Profimedia

Korgi Korgičanstveni! Kraljevski pas sve popularniji i u SRBIJI

Režim ishrane i količina hrane zavise od stila života psa. Životinjama koje žive na otvorenom prostoru neophodna je veća energija koju stiču kroz hranu koju uzimaju. Kućnim ljubimcima, koji žive u toplim stanovima u kojima se temperature drastično ne razlikuje leti i zimi, nije potreban zimski režim hranjenja. Dvorišni psi, međutim, od novembra do marta trebalo bi da dobijaju veće porcije. 

Psima koji žive napolju u hladnim mesecima trebalo bi pojačati hranu i energetski i količinski. Stručnjaci za ishranu životinja koriste različite tablice namirnica kojima se postiže idealan balans proteina i ostalih materija koji psu garantuje dobro zdravlje i kondiciju. 

Osnovni je stav da u zimskim mesecima hranu koju pas redovno uzima treba pojačati masnoćom. To se postiže povećanjem količine mesa u obrocima za oko deset odsto. Mnogi vlasnici pasa koji žive na otvorenom obroke im pojačavaju mesom divljači ili masnijim delovima domaćih životinja.

Čaj
Foto: Profimedia

MAZIĆU TE - PAZIĆU TE I ZVAĆU TE PETUNIJA! Dirljiva priča o SPAŠENOJ bebi VEVERICI! (VIDEO)

Savetuje se i povećanje porcija toplih čorbastih obroka, koji su tokom mrazeva dobri za održavanje hidratacije organizma. Kao mera poželjne jesenje gojaznosti, radi zaštite od zimskih iskušenja, uzima se povećanje od deset odsto telesne mase. Ovaj višak garantuje da će ljubimac tokom cele zime biti vitalan i u dobroj kondiciji. Naravno, s dolaskom toplijih dana treba obustaviti davanje pojačanih obroka i ishranu vratiti u uobičajeni ritam.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd