fbpx
Skip to main content
pas

AZIL ZA PSE postavio OGLAS koji je ganuo mnoge: "On je najveći pas kog smo imali ikad..."

Foto: Profimedia/ilustracija
Prelepo..

Četvorogodišnji mastif Galahad, koji je iz Kenterberija, težak je neverovatnih 100 kilograma. Kako je rekla, Hariet Blasket, menadžerka centra "Dogs Trust", on je ogromno štene odnosno, najveći pas kojeg su ikada pokušali da udome.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, priznaje se podatak da su mastifi najteža rasa pasa, dok je stari engleski mastif po imenu Zorba postavio rekord za najtežeg psa 1987. godine, sa težinom od 142 kg .

pomeranac
Pomeranac
Foto: Profimedia

"Galahad je najveći pas kojeg smo ikada imali ovde u Kenterberiju, i traži vlasnika velikog srca koji bi mu se prilagodio. Uopšte nije svestan svoje veličine i samo voli ljudsko društvo pa mu je potreban vlasnik sposoban da se nosi sa zahtevima tako velikog psa. Galahad je u svom životu do sada imao puno preokreta, tako da može biti pomalo nesiguran kada prvi put negde ode, ali kada se jednom oseti prijatno, uživa u istraživanju svog okruženja, njuškajući (i obarajući stvari) dok ide", rekla je Hariet.

Prema rečima ljudi koji brinu o njemu, on najviše voli da se izležava na svojm dvosedu, te da šeta po bašti.

„Slabo poštuje cveće ili žive ograde i obožava da prođe kroz njih, voli da žvaće igračke", dodaje Harijet.

Pasminu koja je danas poznata kao engleski mastif, fenički trgovci su u ovu zemlju doneli već u 6. veku pre nove ere. Posle rimske invazije, korišćeni su za borbu u arenama protiv drugih velikih životinja poput lavova. Na kraju Drugog svetskog rata pasmina je u Velikoj Britaniji skoro izumrla, ali je ponovo uspostavljena uz pomoć uvoza. Mastifi su najteži psi na svetu.

Iako su uzgajani kao psi čuvari, engleski mastifi su vrlo dobri porodični ljubimci. Dobri su s decom, retko laju i više brane nego što napadaju.

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Slaba kiša
30 Beograd