fbpx
Skip to main content
Pseća njuška

Da li ste znali da naši četvoronožni prijatelji mogu da nanjuše ove neobične stvari?

Foto: Profimedia
Psi već odavno pomažu ljudima u otkrivanju droge, oružja...

Bakterije

Zbog prekomerne upotrebe pesticida, pčele na američkom kontinentu sve više su u opasnosti od izumiranja. Međutim, još od 1970. godine, američki pčelari obučavali su pse da pronađu bolesne košnice pre nego što inficiraju druge, zdrave rojeve. Izvanrednim njuhom, psi jednostavno prate miris bakterija koja izaziva bolest poznatu kao američka kuga pčelinjeg legla.

HEROJ! Ovaj mačak je spasio čitavu svoju porodicu sigurne smrti! Mnjaukao je dok se nije onesvestio!

Pas na plaži
Foto: Profimedia

DVD

Psi mogu da se obuče da nanjuše materijal polikarbonat, ključnu komponentu svih CD-a. Na taj način, psi su doprineli raskrinkavanju masivne trgovine falsifikovanih DVD-a.

Neprocenjivo! Pogledajte kako pas čuva pijanog vlasnika! Ni policija nije smela da im priđe! (VIDEO)

Utopljena tela

U policiji u SAD-u psi često pomažu kako bi se pornašla tela u vodi. Miris utopljenog tela se oslobađa u vodi, a zatim dospeva u vazduh. Psi taj miris mogu da osete iz čamca, sa obale, ili dok plivaju.

dijabetes
Foto: Profimedia

Dijabetes

Psi se mogu obučiti da upozore svoje vlasnike, koji boluju od dijabetesa, kad god im šećer u krvi raste do kritičnih nivoa.

Ovo je najslađi video koji ćete danas videti! Pogledajte kako je mali pingvin oterao uljeza! (VIDEO)

Izmet kita

Naučnici često analiziraju izmet kita kako bi pratili zdravlje ovih životinja, jer sadrže važne informacije o njihovoj ishrani. Ali postoji jedan problem: izmet potpone u roku od pola. Iz tog razloga, jedna grupa naučnika obučila je pse da otkriju izmet. Psi mogu pratiti miris sa udaljenosti od više od kilometar i po, i dovesti naučnike do “smrdljivog” blaga. Kada pas to detektuje, ističe lokaciju kapetanu broda tako što se naginje na levo ili desno, ili grči levo ili desno uvo.

grinje
Foto: Profimedia

Krevetna stenica

Krevetna stenica je parazit koji se hrani krvlju čoveka, mačke, psa i drugih životinja, a najčešće nastanjuje naš nameštaj – krevete i dušeke. Kao odgovor na ovaj porblem, u zapadnim zemljama servisi za dezinsekciju počeli su kao pomoćnike da sa sobom vode pse koji mogu da osete ove parazite u kući. Njihova stopa preciznosti iznosi više od 96 posto.

Da li ste u stanju da uvredite vašu macu? Proverite da li i vi radite neku od stvari sa ove liste!

Minerali i rude

Vlada u Finskoj finansirala je program obučavanja pasa za detekciju vrednih sulfida. Kada su stene u fazi raspada, oslobađaa se miris nalik na pokvarena jaja, koji psi mogu lako otkriti, što je od velikog ekonomskog značaja.

Pas jesen
Foto: Profimedia

Raj za turiste i ljubitelje životinja: Da li ste znali da postoji OSTRVO ZEČEVA? (VIDEO)

Rak

Ćelije raka imaju karakterističan miris koji osetljivi nos pasa može da namiriše. Dokazano je da pacijenati koji boluju od raka pluća ili dojke, disanjem izbacuju te mirise. Tako se psi danas obučavaju da upozoravaju ljude na postojanje opasnosti mirisanjem njihovog daha.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd