fbpx
Skip to main content
Ljubimac

IDETE NA ODMOR SA LJUBIMCEM? Evo ŠTA bi sve TREBALO da znate pre nego što se odlučite na ovu AVANTURU!

Foto: Profimedia
Učinite mu putovanje nezaboravnim!

Ako nameravate da na odmor povedete i svog psa, znajte da brojne analize i procedure mogu potrajati i do tri meseca. Evo šta je još korisno da znate.

Da li je zaista zdravo da LJUBIMO pse i oni nas?

pas
pas
Foto: Profimedia

HUMANO ILI OKRUTNO: Šta se krije iza "uhvati i pusti" ribolova?

Sigurni smo da već uveliko razmišljate o letovanju, a mnogi od vas će na godišnji odmor povesti i svoje pse, naročito one manjih dimenzija. 

Zato vam, na vreme, dajemo korisne savete šta vam je sve potrebno za prelazak granice s ljubimcem (ukoliko prvi put napuštate zemlju sa psom), preporuke u vezi s vodom i plivanjem (jer nisu sve kuce rođeni kupači) i zaštitom od sunca i visokih temperatura (i kuce mogu da izgore i dobiju toplotni udar), piše Pet Magazone. 

ANALIZE I ZAKONSKE PROCEDURE 

Doktor veterinarske medicine Srđan Obradović iz veterinarske ambulante Obivet pomaže vlasnicima ovog leta i daje odgovor na pitanje šta vam je sve potrebno kako bi vaš pas prešao granicu: 

– Na prvom mestu potrebno je da ljubimac bude trajno obeležen mikročipom i vakcinisan protiv virusa besnila. Prema pravilniku Uprave za veterinu, pas se čipuje kad kao štene pređe u ruke novog vlasnika, jer se do tada vodi pod brojem mikročipa majke. Vakcina protiv besnila se daje kad pas napuni tri meseca. 

Naučno dokazano: PSI na ljude gledaju kao na PORODICU!

Ljubimac na putu
Ljubimac na putu
Foto: Profimedia

Mačak Ahil novi prognozer Mondijala: Liči na LOPTU, a već je pogađao rezultate! (VIDEO)

– Titar test – analiza krvi psa koja se obavlja u Pasterovom zavodu u Novom Sadu. Ovim testom se utvrđuje količina antitela na virus besnila. Može se uraditi najranije mesec dana nakon vakcinacije, a uzorak krvi uzima isključivo veterinar. Rezultati testa se čekaju najduže 14 dana. Jedna kopija stiže vlasnicima, a druga veterinaru koji je uzorkovao krv. Ukoliko je test dobar (pas ima više od 0,5 i antitela na virus besnila), s tim rezultatom odlazite u veterinarsku inspekciju, gde veterinarski inspektor to upisuje u pasoš psa i pečatira. Potrebno je da prođu tri meseca između stizanja rezultata i mogućeg odlaska psa u zemlje koje traže ovu analizu. 

Pas`
Pas
Foto: Profimedia

– Uverenje o zdravstvenom stanju. Prilikom odlaska u Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu potrebno je i uverenje o zdravstvenom stanju ljubimca, koje izdaje vaš ili lokalni veterinar, a ono se uzima 48 sati pre polaska. U slučaju puta u zemlje koje traže titar test, i ovo uverenje će biti potrebno prilikom odlaska kod veterinarskog inspektora radi dobijanja veterinarskog sertifikata. Ono se izdaje u gradskoj veterinarskoj inspekciji.

PROBAJTE DA NE ZAPLAČETE! Pogledajte snimak kako psi reaguju kada vide gazdu - istopiće vam srce!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19