fbpx
Skip to main content
Koala grli drvo

Jezivo predviđanje: Koale će POTPUNO NESTATi sa zemlje za samo tri decenije!

Foto: Profimedia
Ugrožene!

Povećano krčenje šuma za poljoprivredna zemljišta moglo bi do 2050. godine uzrokovati izumiranje koala u australijskoj saveznoj državi Novog Južnog Velsa, upozorili su konzervatori.

DA PUKNE SRCE OD TUGE! Evo šta vaši ljubimci rade u POSLEDNJIM trenucima svog života!

Prema izveštaju Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) i Veća za zaštitu prirode, naučnici su koristili satelitske snimke za merenje ubrzanja stope krčenja šuma kako bi izmerili uticaj na ranjive i ugrožene vrste. 

- Australijski WWF procenjuje kako je u saveznoj državi Novi Južni Vels ostalo manje od 20 hiljada koala, te kako bi ovim tempom mogle izumreti do 2050. godine - izjavio je konzervator WWF-a Stjuart Blanč. 

ZATVOREN PROSTOR? Ne nikako! Evo kako da OLAKŠATE vašoj mezimici boravak u kući!

- Moramo zaustaviti preterano krčenje šuma ako želimo održati koale u životu u divljini - dodao je Blanč. 

Izveštaj je objavljen na Svetski dan ugroženih vrsta, kojim se obeležava smrt poslednjeg tasmanijskog tigra u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine. 

Retko ko ih voli! Ovih pet zmija ljudi najčešće drže u svojim domovima!

Iz vlade Novog Južnog Velsa negiraju da krčenje šuma ugrožava staništa koala za koje tvrde da su zaštićena. Navode da su nova istraživanja pokazala da je broj koala u divljini mnogo veči nego što se ranije mislilo. 

PLAKANJE OD SMEHA: Kad se mačke i ptice udruže nastaje pravi DAR MAR! (VIDEO)

Australijska fondacija za zaštitu koala procenjuje da je širom Australije u divljini ostalo manje od 100 hiljada koala, moguće čak i oko 43.000. Ugrožava ih gubitak staništa, napadi pasa, požari i saobraćajne nesreće. 

Koale su klasifikovane kao "ranjive" zbog gubitka staništa, međutim iz Fondacije smatraju kako bi trebalo da se klasifikuju kao "kritično ugrožene" i navode kako treba zaštititi veći broj staništa.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd