fbpx
Skip to main content
Korgi

Korgi Korgičanstveni! Kraljevski pas sve popularniji i u SRBIJI

Foto: Profimedia
Veliki pas zarobljen u valjkastom telu

Ova vrsta pastirskog psa neobičnog izgleda postala je popularna zahvaljujući kraljici Elizabeti II koja ih ima čak četiri. Od 1945. godine pa sve do sada imala je više od 30 korgija. Izuzev toga što je ovaj pas omiljeni ljubimac kraljice, postao je omiljen širom zemaljske kugle i ne bismo slagali kada bismo rekli: "Svakome ko je imao prilike da ih upozna".

HEROJ! Ovaj mačak je spasio čitavu svoju porodicu sigurne smrti! Mnjaukao je dok se nije onesvestio!

Sam naziv korgi potiče iz velškog jezika što u prevodu znači - mali pas. Ranije korgiji nisu bili poznati i cenjeni a sve se drastično promenilo kada je Elizabeta II dobila na poklon velšku ovčarku. Ubrzo je korgi postao miljenik pa samim tim i njen izbor postao popularan i privlačan uzgajivačima. 

Korgi
korgi
Foto: Profimedia

Velški korgi pas ima dve vrste - Velški korgi Kardigan i Velški korgi Pembrok a obe vrste su jednako zabavne, druželjubive i vedre. 

Godinama su se smatrali običnim psima mešancima ali od 1934. kada je svaka od njih dobila svoj kinološki standard, posmatraju se kao dve različite rase nazvane po velškim istorijskim pokrajinama ( Kardigan i Pembrok).

Želiš ljubimca, ali nemaš mnogo vremena da mu posvetiš? Ove životinje biće ODLIČAN izbor u tom slučaju

Kardigan korgi
Korgi Kardigan
Foto: Profimedia

Kardiganski korgi je ređa, viša i krupnija rasa. Neki izvori kažu da je ova rasa uzgajavana s namerom da čuva stoku i uništava štetočine. Može biti visok do 30cm i težak između 13 i 15kg. Ima veće i oblije uši, dug bujan rep koji prati liniju tela. Pojavljuje se u više varijanti boja: Tigrasti, crveni i crni sa mrljama na telu u kontrastnoj boji.

Velški korgi Pembork je poznatija i češće viđenija vrsta. Gajen je za lov na ptice, čuvanje patki, gusaka i ovaca…. Ovaj pas šiljatih ušiju izgledom podseća na lisicu, izduženog valjkastog tela i za razliku od kardigana skoro i da nema rep. Grudni koš je širok i dubok, dobro spušten između prednjih nogu koje su jake, kratke i prave. Teški su od 8 do 12kg i visoki oko 25cm. Krzno im može biti žuto-smeđe ili crvene boje sa belim oznakama, a može biti i u kombinaciji crvene, crne i bele boje. Imaju bele oznake na šapama, nosu, prsima i glavi i belo debelo krzno oko vrata.

Korgi Pembrok
Velški korgi Pembrok
Foto: Profimedia

Veoma je popularan u regionu a od skoro se i u Srbiji sve češće može videti na ulicama. 

Pas se davio u bazenu, a onda je njegov drugar uradio pravo herojsko delo! (VIDEO)

Ukoliko tražite malog i slatkog psa koji će vas karakterom i inteligencijom oduševiti onda je ovaj pas pravi za vas.
On je pun energije, okretan, veoma aktivan, voli duge šetnje a i odličan pas čuvar odan porodici.
Reč je o prilagodljivom psu koji se zbog njegove veličine bez problema može držati u stanu. Korgi je izrazito osećajan i odlično se slaže sa decom. Uvek budnog oka i kao dobar čuvar lajaće satima kako bi digao uzbunu ukoliko se nešto neuobičajeno događa.

Za kupovinu korgija potrebno je izdvojiti pozamašnu sumu novca jer se njegove cene kreću od 800 do nekoliko hiljada eura mada vlasnici ovog krznastog prijatelja kažu da vredi svake pare jer ćete se u njegovom društvu osećati sigurno, ispunjeno i voljeno. 

Šta čekate? 

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd