Skip to main content
Farma koza

Koze koje daju svilu, supa iz gnezda, kafa iz izmeta slonova: Ovo su NAJBIZARNIJE ŽIVOTINJSKE FARME!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovakve farme zaista postoje.

Teško je poverovati da na svetu postoje farme na kojima se uzgajaju genetski izmenjene koze koje daju paukovu svilu, slonovi iz čijeg se izmeta vade zrna kafe ili tigrovi koji se koriste za ishranu. Većina ovih farmi predstavlja trn u oku boraca za prava životinja, koji nastoje da ih zatvore.

1. Koze koje daju paukovu svilu

Na državnom univerzitetu u američkoj državi Juti smeštena je farma koza. Međutim, to nisu obične koze, već su genetski izmenjene životinje, čija je DNK ukrštena sa paukovom.

NAJSLAĐE ZA POČETAK DANA: Dve bebe vidre njuškaju malog Mopsa (FOTO i VIDEO)

Koze toranj
Foto: Profimedia

Uprkos tome što izgledaju kao i sve druge koze, one daju mleko koje sadrži paukovu svilu, koju naučnici kasnije izvlače iz mleka. Ona se koristi za izuzetno izdržljive proizvode, poput pecaroškog najlona, pancirne opreme, hirurških konaca i padobrana.

MILINA! Panda Džendžen prošetala gradom i ODUŠEVILA SVET (FOTO)

2. Kafa iz izmeta slonova

Na Tajlandu je, s druge strane, smeštena neuobičajena farma slonova. Na njoj se, srećom, ne uzgajaju slonovi radi ljudske ishrane, već da bi jeli i delimično varili zrna kafe.

KUĆNI LJUBIMAC OD POLA TONE! Boris, NAJVEĆA svinja u Evropi (FOTO i VIDEO)

Slon sisa
Foto: Profimedia

Nakon toga, radnici na farmi imaju "nezavidan" posao pretraživanja izmeta i traženja delimično svarenih zrna. Ta kafa se zatim prodaje za neverovatnih 500 dolara za pola kilograma.

Spremite maramice: Pogledajte kratak, emotivni snimak koji SLAVI ŽIVOT! (VIDEO)

3. Tigrovi namenjeni ljudskoj ishrani

Kinesko planinsko selo Sjongsen dom je jedne od najpoznatijih i najkontroverznijih farmi na kojoj uzgajaju tigrove.

Saznajte 10 najčudnijih zakona o životinjama!

Danas na svetu ima manje od 3.500 primeraka tih veličanstvenih životinja, a mnogi upozoravaju da je tigrova sve manje zato što se meso tih životinja koristi za ishranu.

Tigar
Foto: Profimedia

Baš zbog toga stručnjaci i borci za zaštitu ugroženih životinja zahtevaju zatvaranje takvih farmi, u kojima su, do pre godinu dana, mogle da se kupe šnicle od tigra. Nažalost, ta farma i dalje radi.

KAKAV PAS, KAKAV GLAS: Ovaj buldog je komotno zreo za OPERU! (VIDEO)

4. Supa od čiopinog gnezda

U Džordžtaunu u Maleziji poslednjih decenija farme čiopa postale su prilično unosan posao. Nenaseljeni ili napušteni prostor, obično u urbanoj sredini, prilagođava se tako da se stvori savršena okolina za gnežđenje čiopa.

ZA DOBRO JUTRO! Kad ona ogladni, ništa ne ostane čitavo (FOTO i VIDEO)

Gnezda se kasnije poslužuju kao delikates sa čiopama u njima (ili bez njih), a neki delovi (od stvrdnute ptičje pljuvačke) koriste se za pravljenje izuzetno popularne supe.

Gnezdo
Gnezdo
Foto: Youtube printscreen/ Martha Stewart

Širom Kine, gnezda čiopa se vekovima smatraju delikatesom, a u Džordžtaunu, prestonici malezijske države Penang, „farmeri“ čiopa zarađuju milione dolara godišnje.

PLATIĆETE PAPRENU KAZNU, A SVI TO RADIMO! Ako vozite ljubimca u kolima, OVO nikako ne smete uraditi

Posao se toliko razvio da su zdravstvene organizacije već nekoliko puta upozoravale lokalne vlasti o ozbiljnim rizicima po zdravlje ljudi, a Unesko razmatra da povuče status svetske kulturne baštine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd